Stappen voor het inrichten van het salaris

Humanwave ondersteund de meeste salaris berekeningen en het salaris is in een beperkt aantal stappen in te richten.

Bij het inrichten kunt u het beste vanuit de output (de journaalpost) beginnen.

Voordat u begint met het inrichten van salaris kunt u het beste de volgende gegevens bij de hand hebben:

- De journaalpost die u inboekt.

- De brieven van de Belastingdienst en het UWV.

- De slips van de verloningen.

Om het salaris in te richten gaat u eerst naar de algemene instellingen van de organisatie. Dit doet u door op het tandwieltje te klikken naast de organisatie naam.

In dit document gaan we stapsgewijs door de instellingen heen.

Stap 1: Het grootboekschema
Op basis van de journaalpost kunt u de verschillende grootboekrekeningen die u gebruikt toevoegen of de bestaande grootboekrekeningen aanpassen.
Dit doet u in het tabblad 'Grootboekrekeningen'.

Hier kunt u grootboekrekeningen toevoegen door op het plusje te klikken en bestaande grootboekrekeningen aanpassen door op het potloodje te klikken.

Stap 2: Koppel de grootboekrekeningen
Binnen humanwave werken we met salaris berekeningscomponenten. Deze componenten zijn gegroepeerd in groepen. In dit scherm koppelt u de voorkeurs rekeningen voor deze groepen.
Meer uitleg over "Koppel grootboekrekeningen" vindt u in Hoe worden de grootboekrekeningen die gekoppeld zijn bij "Koppel grootboekrekeningen" gebruikt?

Stap 3: Configureer de salaris componenten
In het tabblad 'Salaris' ziet u alle berekeningscomponenten die beschikbaar zijn. In dit tabblad kunt door op het plus-teken te klikken een berekeningscomponent toevoegen. Door op het potloodje te klikken kunt u een component aanpassen.

Stap 4: Vul gegevens in vanuit het UWV en de Belastingdienst

Dit doet u via de bedrijfsinstellingen (een bedrijf is een juridische eenheid binnen een organisatie).

Hier vult u de volgende gegevens in:

- Het loonheffingennummer (nodig voor de belastingaangifte)

- De contact gegevens (nodig voor de belastingaangifte)

- De betalingsperiode (4 weken of maand)

- De fulltime uren per week

- De dagen per jaar (dit wordt gebruikt voor de uurloonomrekening)

- Wanneer u de reserveringen wilt uitbetalen bij uit dienst. U heeft hier de keuze de eerste periode uit dienst of the laatste periode indienst.

- Sector: De sector waar u volgens het UWV bent ingedeeld.

- De CAO waarin u bedrijf valt.

- De risicogroep de het meeste voorkomt binnen uw organisatie (is bijna altijd 1)

- Het percentage (zonder decimalen) van de werkhervattingskas.

Stap 5: Ga naar de medewerkers en koppel de verschillende salarisberekingscomponenten
U kunt in de tab 'Arbeidsrelatie' de verschillende berekeningscomponenten koppelen. In de tab 'Berekeningen' ziet u het resultaat van het toevoegen van de berekeningscomponenten.

U kunt de berekeningscomponenten koppelen door op het plus-teken te klikken om een contractafspraak toe te voegen.