Hoe voer ik een loonbeslag in?

Een loonbeslag wordt opgelegd als een medewerker zijn schulden niet kan of wil betalen.
Als werkgever bent u verplicht dit beslag in te houden op het loon.
Er zijn hiervoor twee opties:

Vaste bedrag: Elke maand wordt er een vast bedrag ingehouden op het salaris.
Resterend bedrag: Een bedrag wordt naar de primaire bankrekening van de medewerker overgemaakt (de beslag vrije voet).

U kunt een loonbeslag invoeren in het profiel van de medewerker onder 'Bankrekeningen':

Wanneer u hier op klikt, verschijnt een nieuw scherm. Hieronder staat uitgelegd wat elke regel in dit scherm inhoudt.

1. Bij type vult u of het om een vast bedrag gaat of om een resterend bedrag.
  2. IBAN en Bank vult u in met de gegevens van de beslaglegger.
  3. Bedrag:
    Bij een resterend bedrag: de beslagvrije voet.
    Bij een vast bedrag: de periodieke inhouding.
  4. Bij Totaalbedrag: het totaal in te houden bedrag (indien het bedrag doorloop vult u hier 99999 in).
  5. Prioriteit: Dit hoeft u alleen te vullen als een medewerker heel veel loonslagen heeft. Prioriteit 1 zal dan eerder worden afgehandeld dan prioriteit 2.
    Beslagen voor niet betaalde rekeningen hebben een lagere prioriteit dan beslagen voor achterstanden bij de zorgverzekering, sociale verzekeringsbank en de Belastingdienst.
  6. Betalingsreferentie: het dossiernummer van het beslag.
  7. De overige velden zijn de adresgegevens van de beslaglegger.

Wanneer u het loonbeslag heeft ingesteld, dient u de berekening hiervoor nog aan te zetten. Dit doet u door naar de Arbeidsrelatie van de medewerker te gaan en vervolgens onder het tabblad Berekeningen kiezen voor 'Opnieuw berekenen':