5 zaken om te weten over pensioen - Humanwave

5 pensioen-weetjes voor jou en de medewerkers

Wil je meer weten over pensioen? Hieronder hebben we 5 pensioen weetjes voor je op een rijtje gezet. Misschien ook een goed idee om een paar weetjes te delen met je medewerkers. Gebruik hiervoor onze berichten om iedereen te informeren. 

1. Wil je weten welk pensioen je hebt opgebouwd?
Op Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een persoonlijk totaaloverzicht van de door jou opgebouwde pensioenen en je AOW basispensioen.
Let op: je kunt je niet zien wat je zelf als aanvullend pensioen hebt geregeld. Dit moet bij de instanties waar je dit hebt geregeld opvragen.

2. Wanneer krijg je nu eigenlijke AOW?
De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting. Op wijzeringeldzaken.nl, een initiatief van de Rijksoverheid, kun je berekenen wat jouw AOW-leeftijd is.
 1. Als je 35 bent 69 jaar en 3 maanden;
 2. Als je 47 bent 68 jaar en 3 maanden;
 3. Als je 58 bent 67 jaar en 3 maanden;
 4. Als je 25 bent 69 jaar en 6 maanden;
 5. Als je 19 bent 69 jaar en 6 maanden;
 6. Als je 10 bent 69 jaar en 6 maanden. 
3. Krijg je automatisch je pensioen uitgekeerd als je met pensioen gaat?
Het kan per pensioenuitvoerder verschillen, maar ongeveer drie tot zes maanden voordat je 67 jaar wordt, ontvang je automatisch formulieren van het pensioenfonds om het ouderdomspensioen aan te vragen. 

4. Welke informatie moet de werkgever verstrekken over pensioen?
Werkgevers behoren nieuwe werknemers tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek te informeren over de kenmerken van de pensioenregeling. De werkgever doet de werknemer dan een pensioenaanbod. 

Wat te doen bij belangrijke veranderingen in het leven van de medewerkers?
Omdat de werkgever vaak als eerste op de hoogte is van belangrijke veranderingen in het leven van de medewerkers - bij indiensttreding, uitdiensttreding, trouwen, scheiden, overlijden en arbeidsongeschiktheid - heeft de werkgever een signaalfunctie en moet hij de werknemer actief informeren over de gevolgen van deze gebeurtenissen op zijn pensioen.

5. Wist je dat er een Ombudsman Pensioenen bestaat?
De Ombudsman Pensioenen is een onafhankelijke instelling die klachten en geschillen behandelt over de uitvoering van een pensioenreglement. Met ingang van 1 januari 2009 zijn ook verzekeraars in hun hoedanigheid van pensioenuitvoerder aangesloten bij de Ombudsman Pensioenen. De huidige Ombudsman Pensioenen is mevrouw mr. Henriƫtte de Lange.

Wil je nog meer weten over pensioen?
 1. Drie smaken pensioen voor werkgevers
 2. Pensioen & Humanwave
 3. Met pensioen in 2021 en dan?

  • Related Articles

  • Medewerkers In Dienst? Gebruik het IMCAV model.

   Wanneer een nieuwe medewerker in dienst komt, is het belangrijk om dit professioneel en correct aan te pakken. Want een eerste indruk kan je immers maar 1 keer maken. Er moeten altijd veel zaken worden geregeld bij een indiensttreding. Met behulp van ...
  • Wat is te vinden in het profiel van de medewerker?

   In het profiel van de medewerker wordt weergegeven wat de medewerker doet, wie de persoon is en welke aanpassingen en aanvragen er de afgelopen tijd voor de medewerker gedaan zijn. Het profiel is in vier tabbladen onderverdeeld, die elk zijn eigen ...
  • UPA en pensioen leeftijd

   Mensen die met pensioen gaan moeten de laatste dag voor hun pensioen leeftijd worden afgemeld bij het pensioenfonds. De datum uit dienst moet voor iemand die op 19-10-1955 is geboren uit dienst op 18-07-2021 niet op 19-7-2021; de reden hiervoor is ...
  • Externe medewerkers in Humanwave

   We zien steeds meer medewerkers die niet op de payroll staan maar wel betrokken zijn bij de organisatie. Soms zijn het uitzendkrachten die het team versterken en daarna in dienst komen, of ZZP'ers die op projectbasis betrokken zijn maar die je toch ...
  • Hoe kan ik de bijtelling voor een leaseauto corrigeren?

   Wanneer je medewerker gebruik maakt van een leaseauto en voor dit gebruik geen verklaring 'geen privégebruik' heeft, dan moet je voor deze leaseauto bijtelling berekenen. Dit doe je aan de hand van de fiscale waarde en het bijtellingspercentage van ...