Alles over de kleine geschenkenregeling

Alles over de kleine geschenkenregeling

De kleine geschenkenregeling is een fiscale vrijstelling waarmee werkgevers hun werknemers een persoonlijke attentie kunnen geven, zonder dat dit als loon wordt gezien en dus niet belastbaar is. Om te zorgen dat een geschenk onder deze regeling valt, moet het voldoen aan drie belangrijke voorwaarden.
Voorwaarden voor de kleine geschenkenregeling
  1. Persoonlijke attentie: Het geschenk moet worden gegeven op een moment waarop ook anderen, zoals vrienden en familie, normaal gesproken een cadeau zouden geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor een verjaardag of huwelijk. Hierin staat de persoon van de werknemer centraal, niet de arbeidsrelatie.
  2. Geen geld of waardebon: Het geschenk mag geen geld of een waardebon zijn. Een waardebon wordt namelijk gezien als loon, omdat het een directe financiële waarde vertegenwoordigt.
  3. Maximale waarde van €25: De totale waarde van het geschenk, inclusief btw, mag niet hoger zijn dan €25. Belangrijk om te weten: eventuele verzendkosten hoeven niet meegeteld te worden, zolang ze apart op de factuur staan.
Voorbeelden van persoonlijke attenties
Een bloemetje voor een verjaardag of een kraamcadeau bij de geboorte van een kind zijn voorbeelden van persoonlijke attenties die onder deze regeling vallen. Een kerstpakket of chocoladeletter bij Sinterklaas valt daarentegen niet onder de regeling, omdat deze geschenken worden gegeven in de context van het werknemerschap en niet vanwege een persoonlijke gebeurtenis.

Vallen waardebonnen onder de regeling?
Nee, waardebonnen worden gezien als loon omdat ze een directe financiële waarde hebben. Een voucher voor bijvoorbeeld een concert valt ook buiten de regeling, aangezien dit eveneens als een waardebon wordt beschouwd.

Hoe zit het met verzendkosten?
Verzendkosten hoeven niet te worden meegeteld bij de totale waarde van het geschenk, mits deze kosten apart op de factuur worden vermeld.
Met deze regeling kun je als werkgever op een fiscaal vriendelijke manier je werknemers een kleine attentie geven, zonder dat dit belastinggevolgen heeft.

    • Related Articles

    • Wat is te vinden in het profiel van de medewerker?

      In het profiel van de medewerker wordt weergegeven wat de medewerker doet, wie de persoon is en welke aanpassingen en aanvragen er de afgelopen tijd voor de medewerker gedaan zijn. Het profiel is in vier tabbladen onderverdeeld, die elk zijn eigen ...
    • Whitepaper: de werkkostenregeling (WKR)

      Binnen de loonheffingen behoort in principe alles wat een werkgever aan een medewerker verstrekt of vergoedt tot het belaste loon. De WKR geeft de mogelijkheid om toch een aantal zaken belastingvrij aan de werknemer te kunnen vergoeden. Het is dus ...
    • Hoe voeg ik de 30% regeling toe?

      Wanneer je buitenlandse medewerkers in dienst hebt, maken deze mogelijk extra kosten. Je kunt de medewerker een vrije (onbelaste) vergoeding geven voor de kosten die de medewerker maakt. Dit heet de 30% regeling. Deze kun je samen met je medewerker ...
    • Mijn persoonlijke account binnen Humanwave

      Wanneer je in Humanwave ingelogd bent op de web applicatie, kan je rechtsboven op je eigen naam klikken om naar je persoonlijke instellingen te gaan. In deze helpfile staat uitgelegd wat hier allemaal ingesteld kan worden. De tabbladen die zichtbaar ...
    • Welke gegevens worden gelogd?

      Binnen Humanwave worden bepaalde gegevens gelogd. Zo kan je altijd inzien wie en wanneer je persoonlijke gegevens heeft geraadpleegd. We loggen het inzien van bepaalde gegevens en maken dit inzichtelijk voor de medewerker. In deze helpfile wordt ...