De reservering vakantiegeld is niet correct op de loonstrook, hoe pas ik dit aan?

De reservering vakantiegeld is niet correct op de loonstrook, hoe pas ik dit aan?

Elke werknemer heeft, naast recht op een salaris en verlofdagen, ook recht op minimaal 8% vakantiegeld.
Hoe dit precies zit, lees je hier: de allerbeste vragen over vakantiegeld. 

Wanneer je de loonstroken gaat controleren, kan het zijn dat het vakantiegeld niet klopt. Graag leggen wij in deze helpfile uit wat je kunt doen wanneer de reservering vakantiegeld niet juist is. 

Hieronder staan 3 scenario's beschreven. 
  1. Het is mei, je wilt het vakantiegeld uitbetalen, maar het vakantiegeld staat niet op de strook;
  2. Het is mei, je wilt het vakantiegeld uitbetalen, maar het bedrag klopt niet;
  3. Bij dit type medewerker is het niet verplicht om het vakantiegeld te reserveren, maar deze staat wel op de strook.

1. Het is mei, je wil het vakantiegeld uitbetalen, maar het vakantiegeld staat niet op de strook
Ga naar de Arbeidsrelatie van de medewerker.
Controleer of het component voor het vakantiegeld is toegevoegd. Indien de afspraak niet aanwezig is, dan klik je op 'Voeg afspraak toe' en kies bij type voor 'Vakantiegeld'. Het volgende scherm opent:Indien over het hele contract vakantiegeld moet worden opgebouwd, kies je bij datum de startdatum van het contract. Vul daarna het percentage in (meestal 8%) en de betalingsperiode (meestal mei of juni). Wanneer het vakantiegeld niet is opgebouwd in de vorige perioden, dan dien je het bedrag wat niet is gereserveerd te corrigeren. Lees hier hoe je een correctie kunt toevoegen.

Indien je het vakantiegeld elke maand wilt uitbetalen kies je hier voor 'Ja' bij 'Elke periode uitbetalen'.

2. Het is mei, je wilt het vakantiegeld uitbetalen, maar het bedrag klopt niet
Wanneer het te betalen bedrag op de strook niet juist is, kan je een handmatige correctie toevoegen in de vakantiegeld afspraak. 
Dit doe je als volgt: klik op het potlood achter de vakantiegeld afspraak en kies voor 'Huidige afspraak aanpassen'.
In het venster wat opent kan je kiezen voor 2 opties:

1. Correctie: wanneer het opgebouwde saldo van vakantiegeld te hoog of te laag is, kan je via het plusteken een correctie toevoegen. Je kunt hier de maand kiezen waarin de correctie moet worden toegepast en de hoogte van het bedrag (dan wel positief of negatief). Je kunt correcties voor meerdere maanden toevoegen, echter wordt de correctie alleen berekend in toekomende maanden. In maanden die reeds zijn geweest zal de correctie niet worden berekend. De correctie wordt toegevoegd aan/afgehaald van de reservering in de gekozen maand.

2. Handmatige betalingen: wanneer je een gedeelte van de reservering alvast wilt uitbetalen, dan kan je dit doen met behulp van de handmatige betaling. De betaling wordt van de opgebouwde reservering afgehaald en uitbetaald.3. Bij dit type medewerker is het niet verplicht om het vakantiegeld te reserveren, maar deze staat wel op de strook
Wanneer je een DGA, een stagiair of iemand met een all-in uurloon in dienst hebt, dan hoef je het vakantiegeld niet te reserveren. Indien er toch een vakantiegeld reservering wordt opgebouwd, dan kan je het component 'Vakantiegeld' verwijderen uit de arbeidsrelatie van de medewerker. Dit doe je door op het potloodje te klikken achter de vakantiegeld afspraak en daarna te kiezen voor 'Verwijderen'.  Let wel op dat je de reservering ook moet tegenboeken in de loonjournaalpost, in de financiĆ«le administratie.