Hoe handel je extra gewerkte uren af en/of minder gewerkte uren?

Hoe handel je extra en/of minder gewerkte uren af?

Je gebruikt Humanwave voor het uitbetalen van de salarissen en de medewerkers registreren de gewerkte uren in Humanwave. De medewerkers hebben de uren ingevoerd; je dient de uren af te handelen om de salarissen te betalen.

In deze helpfile gaan wij in op "Afhandelen uren", dit zullen we doen aan de hand van de volgende subonderwerpen. 
 1. Waar kan je de uren afhandelen? 
 2. Op welke manieren kan je uren afhandelen? 
  1. Het afhandelen van uren heeft een financiële consequentie.
  2. Het afhandelen van uren heeft wel een financiële consequentie, maar niet direct. 
  3. Het afhandelen van uren heeft geen financiële consequentie. 
 3. Specifieke contracttypen (jaaruren, min-max) in combinatie met afhandelen uren. 
 4. Stroomschema


Waar kan je de uren afhandelen?
Het afhandelen van uren kan je doen op organisatieniveau. 
Ga naar 'Planning' en klik daarna op de kop 'Afhandelen'.

Hier zie je een overzicht van alle medewerkers waar je uren van dient af te handelen. Je kan linksboven filteren op 'Alle' of 'Alleen verschillen' en rechtsboven selecteer je de week.


De drie opties om uren af te handelen
Deze opties leggen we hieronder uit, aan de hand van het volgende voorbeeld:
Deze medewerker heeft een contract van 32 uur, maar heeft 36 uur gewerkt. Humanwave constateert dus een verschil van 4 uur.
1. Het afhandelen van de uren hebben financiële consequenties
Je hebt hier twee mogelijkheden:
 1. De extra gewerkte uren moeten worden uitbetaald. Klik op de gele knop 'Afhandelen'. Vul daarna de vier uur in bij 'Uitbetalen' klik op bewaar. De uren worden extra uitbetaald in de salarisperiode. Let op. Indien er een negatief verschil is en je dit verschil negatief invoert bij 'Uitbetalen', dan wordt dit direct op het salaris ingehouden.


 1. De extra gewerkte uren moeten worden verrekend met het verlof. Indien je meer gewerkte uren of minder gewerkte uren wilt verrekenen met het verlofsaldo, dan kies je 'Tijd voor tijd'. Verlof heeft een financiële waarde, wanneer het verlofsaldo overblijft, dien je het verlof uit te betalen. De medewerker kan ook gedurende het jaar vragen om verlof uit te laten betalen.


De medewerker kan de afgehandelde uren terug zien in zijn planning/jaar onder de 'extra uren'. 
2. Het afhandelende van de uren hebben wel een financiële consequentie, maar niet direct.
Je handelt de uren af naar 'Plus/min uren'. Op deze manier worden de extra gewerkte of minder gewerkte uren bij elkaar verzamelt in een apart saldo. Je dient er samen met de medewerker voor te zorgen dat het plus min saldo aan het einde van het jaar op 0 uur staat. 
3. Het afhandelen van de uren heeft geen financiële consequentie.
Je handelt de uren af naar 'Vervallen'. De medewerker krijgt geen vergoeding voor de meer gewerkte uren. Indien de medewerker minder heeft gewerkt, heeft dit ook geen gevolgen voor het salaris. Je betaalt enkel de contract uren uit. Kies in deze situatie voor 'Vervallen'. 
Specifieke contracttypen in combinatie met afhandelen uren
Kan het zijn dat je met bepaalde contracttypen te maken hebt, waardoor je extra gewerkte uren op een bepaalde manier moet verrekenen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het jaarurencontract.

Jaarurencontract
Wanneer je met een medewerker een jaarurencontract afspreekt, spreek je een aantal uur af dat je verwacht dat de medewerker in dat jaar gaat werken. Het maakt niet uit hoe deze uren verdeeld worden. Daarnaast wordt er wel een afspraak over het aantal uur per week wat wordt uitbetaald. Wanneer de medewerker meer of minder uren maakt, dan zullen deze op plus/min saldo gezet moeten worden. 

Je spreek af dat de medewerker dat deze op jaarbasis 500 uren maakt. Dit komt neer op 9,6 uur per week. Werkt de medewerker omdat het drukker extra uren en maakt deze dan 20 uur per week? Dan worden er 10,4 uur naar het plus-saldo afgehandeld.

Lees ook: 
 1. Hoe stel ik het contract in van een jaaruurder?
 2. Hoe werkt de verlofopbouw bij een jaarurencontract?

Min-max contract
Dit is een contract waarin het aantal uur kan verschillen per week, maar er wel een minimum aantal uur werk per week is ingesteld.
Voorbeeld: Een werknemer heeft een contract van 16 - 32 uur per week. Het aantal uur dat gewerkt wordt kan variëren tussen de 16 en 32 uur per week, afhankelijk van de hoeveelheid werk dat beschikbaar is. Het minimaal aantal uur wordt uitbetaald, in dit geval 16. Werkt de medewerker 30 uur? Dan worden er 14 uren afgehandeld naar uitbetalen. 


Stroomschema
Om het makkelijker voor je te maken, hebben we een schematisch overzicht gemaakt, waarin je kunt terugvinden hoe om te gaan met een verschil bij afhandelen uren. De manier van afhandelen (naar tijd-voor-tijd, uitbetalen of plus-min) is bij deze contracten of gevallen het meest voorkomende manier urenverwerking. 

  • Related Articles

  • Waar kan ik de extra of minder gewerkte uren controleren en afhandelen?

   Wanneer je per week de uren van de medewerkers afhandelt, wil je snel kunnen controleren of er extra of minder gewerkte uren zijn. Je kunt deze uren op twee plekken in Humanwave controleren:  Organisatieniveau: hier krijg je een overzicht per week, ...
  • Waar kan ik de voorkeur voor extra / minder uren afhandeling instellen?

   Je kan de voorkeur voor het afhandelen van extra gewerkte en minder gewerkte uren instellen binnen het bedrijf van je organisatie. Dit kan je doen door naar de bedrijfsinstellingen te gaan. De voorkeur wordt automatisch ingeladen, maar je blijft vrij ...
  • Hoe kun je een medewerker uitsluiten van het afhandelen uren?

   Medewerkers met vaste werkuren hoeven niet altijd gecontroleerd te worden bij het afhandelen van de uren, zij werken tenslotte iedere week hetzelfde aantal uren. Door hen uit te schakelen voor afhandelen, vereenvoudig je de lijst en maak je het ...
  • Waarom uren afhandeling?

   Als je met de medewerker de afspraak hebt dat de extra of minder gewerkte uren verder geen invloed hebben, dan is deze helpfile niet van toepassing op jouw organisatie. Binnen veel organisaties is het echter standaard dat de extra en minder gewerkte ...
  • Rapportage: Verlofopbouw over gewerkte uren

   In het rapport "Verlofopbouw over gewerkte uren" kun je terugvinden wat de verlofopbouw van een medewerker per maand is, en hoeveel extra uren de medewerker heeft gemaakt in die maand. Handig wanneer je flexibele krachten hebt, bijv. min-max'ers die ...