Hoe kan ik de bijtelling voor een leaseauto corrigeren? - Humanwave

Hoe kan ik de bijtelling voor een leaseauto corrigeren?

Wanneer je medewerker gebruik maakt van een leaseauto en voor dit gebruik geen verklaring 'geen privégebruik' heeft, dan moet je voor deze leaseauto bijtelling berekenen. Dit doe je aan de hand van de fiscale waarde en het bijtellingspercentage van de auto.

Wanneer je, door welke reden dan ook, bent vergeten de bijtelling te verrekenen en dit dus ook niet heeft aangegeven in de loonaangifte, dan moet dit gecorrigeerd worden. 

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt corrigeren:
 1. Het gaat om een kortere periode en er is genoeg ruimte om dit te corrigeren in het huidige kalenderjaar.
 2. Het gaat om een langere periode, en dus een hoger bedrag en er is niet genoeg ruimte om dit te corrigeren in het huidige kalenderjaar.

Scenario 1:
Wanneer de auto nog niet geregistreerd staat in Humanwave, voeg je de auto toe aan de bedrijfsmiddelen van de organisatie. Wijs de auto toe aan de medewerker vanaf het moment dat de medewerker de auto is gaan rijden. 
 1. De hoogte van de bijtelling: De auto heeft een fiscale waarde van € 18.000 en heeft een bijtellingspercentage van 22%. De bijtelling is 22% van € 18.000 = € 3.960. De bijtelling per maand is dan € 330 ( = 3960 / 12 ). Dit bedrag van € 330 had als loon in natura bij het loon moeten worden opgeteld. 
De bijtelling wordt, na het toewijzen aan de medewerker, over de komende periodes juist berekend. Wat resteert zijn de 'vergeten periodes'. 
Ga na over welke periodes er bijtelling verrekend had moeten worden en reken uit hoeveel er nog moet worden bijgeteld. 

Voorbeeld: Een medewerker is 1 februari in dienst gekomen, en rijdt de auto ook per 1 februari. Je komt er in mei achter dat je de auto bent vergeten bij te tellen. Dit ben je dus 3 maanden vergeten (mei is nog niet verloond).

Optie 1: Je kunt elke maand een bijtelling van € 330 inhouden (bovenop de inhouding die al moet plaatsvinden voor de huidige maand). Zodat de correctie in 3 maanden is hersteld. 
 1. Voeg voor 3 maanden de afspraak 'Loon in natura' toe in de arbeidsrelatie; met een waarde van € 330 per maand.
 2. Op deze manier wordt het vergeten voordeel van de auto alsnog verhaald op de medewerker. 
Optie 2: Je wilt het verrekenen bijtelling uitsmeren over de rest van het kalenderjaar. Deel dan het totaal van het vergeten deel door het resterend aantal maanden van het kalenderjaar.
 1. De berekening wordt dan: € 330 * 3 (vergeten maanden) = € 990. € 900 / 8 (resterende maanden, mei tot en met december ) =  € 123,75 loon in natura per maand tot het eind van het jaar.
 2. Voeg een afspraak 'Loon in natura' periodiek toe tot het eind van het jaar. Zo wordt ook het vergeten voordeel van de auto verhaald op de medewerker. 
Door de bijtelling op een van deze twee manieren te corrigeren, hoef je de al verstuurde loonaangiften van februari tot en met april niet te corrigeren. 


Scenario 2:
Wanneer je de bijtelling niet meer meer in de resterende maanden kunt verrekenen omdat het bedrag te hoog is geworden, dan dienen de loonaangiften te worden gecorrigeerd.
Neem in dit geval contact op met onze supportafdeling.
Je kunt wel alvast de voorbereidingen treffen door de auto alsnog in te voeren in Humanwave, in het menu 'Bedrijfsmiddelen'. Vul de fiscale waarde en de bijtelling in van de desbetreffende leaseauto en wijs de auto toe aan de medewerker. 

Let op: Bovenstaande scenario's kan je alleen toepassen indien de leaseauto nog niet in de loonaangiftes zijn meegenomen. Indien de leaseauto wel in de loonaangifte is meegenomen maar met een verklaring 'geen privégebruik' en het blijkt dat er toch wel privé wordt gereden, dan zal de medewerker een naheffingsaanslag ontvangen van de Belastingdienst. 
  • Related Articles

  • Hoe kan ik het plus/min saldo corrigeren?

   Werk jij met plus/min uren omdat je een jaarurennorm hebt afgesproken met de medewerker? Dan is er grote kans dat er aan het einde van het kalenderjaar de plus/min uren verrekend moeten worden. In deze helpfile zullen we je uitleggen hoe je makkelijk ...
  • Hoe kan ik reiskosten salderen?

   Het kan zo zijn dat jouw organisatie het woon-werkverkeer van medewerkers vergoedt tot X aantal kilometers per enkele reis, en voor andere zakelijke kilometers een hoger bedrag vergoed dan de fiscaal vrijgestelde €0,21 per kilometer. Hierdoor worden ...
  • Hoe maak ik een bijtelling lunch aan?

   Je maakt de bijtelling lunch als volgt aan: Stap 1 Ga naar de Algemene Instellingen en dan naar de kop 'Salaris'. Stap 2 Druk op het plusteken en kies bij salarisberekening voor 'Loon in natura' Kies bij de omschrijving voor: 'Bijtelling Lunch'. Stap ...
  • Hoe meld ik mijzelf of een andere medewerker ziek via de web-app?

   Je kan vanuit je dashboard 24/7 online een ziekmelding doorgeven. De ziekmelding wordt automatisch verstuurd naar degene die deze moet bevestigen. Hoe meld ik mijzelf ziek? Stap 1 Ga naar je dashboard in Humanwave door op 'Start' te klikken. Stap 2 ...
  • Hoe voer ik een bijtelling voor een auto in?

   Rijdt een medewerker in loondienst in de auto van de zaak? Dan geldt de 'regeling privégebruik auto van de werkgever'. Dit betekent dat je als werkgever een bedrag bij het loon van de betreffende werknemer moet tellen omdat hij of zij voordeel heeft ...