Hoe kan ik een voorschot betalen? - Humanwave

Hoe kan ik een voorschot betalen?

Wanneer een medewerker een deel van zijn salaris vroegtijdig wilt ontvangen, kan je de medewerker een voorschot betalen. Dit is loon dat je uitbetaald, dus het is belangrijk dat dit voorschot ook verrekend wordt op de loonstrook van de medewerker. Hoe je dit kunt doen, wordt hieronder uitgelegd.

Stap 1: Aanmaken van het component: Voorschot
Ga via Start naar de Instellingen en klik door naar het kopje "Salaris".
  1. Klik hier op het plusteken om een nieuw component toe te voegen.
  2. Kies hier voor de salarisberekening "Netto inhouding" en geef de omschrijving "Voorschot".
  3. Kies de juist grootboekrekening.
  4. Kies voor Bewaar om deze op te slaan.

Stap 2: Koppelen aan de arbeidsrelatie van de medewerker
Dit component is nu te koppelen in de arbeidsrelatie van de medewerker.
  1. Ga naar de arbeidsrelatie van de medewerker aan wie een voorschot is uitbetaald.
  2. Klik rechts op de knop: "Voeg afspraak toe".
  3. Selecteer het zojuist aangemaakte component "Voorschot".
  4. Geef de datum aan.
  5. Geef eventueel een omschrijving mee voor op de loonstrook.
  6. Geef het totaal bedrag aan wat als voorschot is uitbetaald.
  7. Zet er eventueel een notitie bij.
  8. Kies voor Bewaar.
Op de loonstrook zal het aangegeven bedrag netto worden ingehouden op het salaris.

Voorbeeld:
De salarissen betaal je uit op 24 september. Op 16 september vraagt een medewerker een voorschot op het salaris, welke niet kan wachten tot de salarisrun. Je gaat akkoord en betaalt de medewerker op 16 september een voorschot van 200 euro. Dit bedrag wordt buiten Humanwave om overgemaakt naar de medewerker. Volg de stappen zoals hierboven staan beschreven. Op de loonstrook van september zal de medewerker het voorschot terug zien, welke is ingehouden op het salaris.