Hoe koppel ik een betalingscomponent aan vakantiegeld en eindejaaruitkering voor tussentijdse uitbetaling en hoe betaal ik deze?

Hoe betaal ik het vakantiegeld (of eindejaarsuitkering) tussentijds uit?

Wanneer je tussentijds vakantiegeld of een eindejaarsuitkering wilt uitbetalen, zul je hier een salariscomponent voor moeten aanmaken. Via het aparte salariscomponent komt de boeking netjes in de loonjournaalposten te staan. Hieronder volgt een uitleg hoe je dit instelt.

Stap 1
Ga naar de Algemene instellingen en klik door naar de kop 'Salaris'

Stap 2
Klik op het plusteken rechtsboven om een nieuwe salariscomponent toe te voegen.
Kies bij:
  1. Salarisberekening: Bonus
  2. Omschrijving: respectievelijk 'Uitbetalen vakantiegeld' of 'Uitbetalen eindejaarsuitkering'
Kies daarna voor 'Bewaar'

Let op: voor verschillende uitbetalingen, bijvoorbeeld eindejaarsuitkering en vakantiegeld, moeten aparte componenten aangemaakt worden.

Stap 3
Het nieuwe component is terug te vinden onder de sectie 'Bruto'. Klik op het potlood achter het component.
Stel de grootboekrekeningen in. (Mocht de gewenste grootboekrekening niet in de lijst staat, dan moet deze aangemaakt worden onder de kop 'Grootboekrekeningen')
Kies na het wijzigen voor 'Bewaar'.

Stap 4
Ga onder de sectie 'Reserveringen' naar het component 'Vakantiegeld' (of respectievelijk 'Eindejaarsuitkering') en klik op het potlood achter het component.
Bij de selectie 'Bruto vergoeding', kies je het zojuist aangemaakte salariscomponent

Het betalingscomponent staat op deze manier juist ingesteld.

Stap 5
Ga naar de arbeidsrelatie van de medewerker bij wie je het vakantiegeld tussentijds wilt uitbetalen.
Klik op "Voeg afspraak toe" en selecteer het component dat je zojuist hebt aangemaakt.
Geef het bedrag in dat je wilt uitbetalen.
Het bedrag zal de reservering automatisch in mindering brengen.

Voorbeeld:
De hoogte van de reservering van het vakantiegeld in maart is 2000 euro. Je betaalt deze normaal uit in mei. De medewerker gaat naar IndonesiĆ« op vakantie en wil alvast zijn vakantiegeld uitbetaald hebben. Ga naar de arbeidsrelatie van de medewerker en kies voor 'Voeg afspraak toe'. Selecteer de afspraak 'Uitbetalen vakantiegeld' en vul bij het totaal bedrag in. In dit geval 2000 euro.
De reservering zal dan 0 zijn. Het restant (wat wordt opgebouwd over de maanden april en mei) zal in mei worden uitbetaald.