Hoe richt ik een DGA (Directeur Grootaandeelhouder) in binnen humanwave?

Hoe richt ik een DGA (Directeur Grootaandeelhouder) in binnen Humanwave?

Een Directeur Grootaandeelhouder (DGA) is iemand die een meerderheidsbelang bezit in de BV, eenmanszaak of V.O.F. van waaruit deze verloond wordt. Simpel gezegd, iemand is een DGA binnen een juridische eenheid als hij of zij niet tegen zijn zin in ontslagen kan worden.  Een DGA is alleen verzekerd voor de ZVW en niet voor de overige werknemersverzekeringen. In tegenstelling tot de medewerker waar de ZVW een werkgeverspremie is, wordt de ZVW premie voor de DGA meestal ingehouden op het nettoloon.

Wanneer je een nieuwe medewerker toevoegt, en je bij type DGA selecteert, dan staan de instellingen automatisch goed.

Je kunt dit controleren door naar de arbeidsrelatie van de nieuwe medewerker toe te gaan, en klik daarna door naar de 'Instellingen belasting'.
Kies rechtsonder voor 'Geavanceerde instellingen', om alle instellingen zichtbaar te maken.

Hier zie je het volgende:
  1. 'Code dienstverband' dient op "17 - Loon DGA nv/bv, niet verzekerd" te staan.
  2. 'Uitzondering verzekering' dient op "C - Directeur-grootaandeelhouder" te staan.
  3. In het veld WW dient "Nee" te staan.
  4. In het veld ZW dient "Nee" te staan.
  5. In het veld WAO/IVA/WAO dient "Nee" te staan.
  6. In het veld ZVW dient "Ingehouden bijdrage te staan"