Hoe stel ik een loopbaanbudget in? - Humanwave

Hoe stel ik een loopbaanbudget in?

Een loopbaanbudget gebruik je als je elke periode een bedrag wilt reserveren wat de medewerker kan opnemen om zijn kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren of zijn werk beter te kunnen doen. Een loopbaanbudget kan verplicht zijn vanuit de CAO.

Het loopbaanbudget kan je instellen in de Algemene instellingen onder Salaris. Klik op het plusteken om deze toe te voegenen kies je voor 'Loopbaanbudget'.
Daarna kies je voor Bewaren. Je vindt het loopbaanbudget terug in de sectie Reserveringen onder de kop Salaris (onder aan de pagina).
Als je op het potlood klikt van deze component zie je de volgende velden:
  • Omschrijving: De omschrijving zoals je het loopbaanbudget binnen uw organisatie wilt gebruiken. Standaard staat er Loopbaanbudget. Je kunt dit aanpassen naar bijvoorbeeld: "IKG/Loopbaan budget".
  • Debet: In dit veld koppel je de grootboekrekening die je gebruikt om de kosten van het loopbaanbudget in je financiële administratie te boeken.
  • Credit: In dit veld koppel je de grootboekrekening die je gebruikt om de reservering van het loopbaanbudget in je financiële administratie te boeken.
  • Grondslag: In dit veld kan je extra salaris componenten koppelen waarover ook eindejaarsuitkering moet worden uitbetaald.
    Voorbeeld: Je betaalt de vakantiedagen uit. Hierover moet ook loopbaanbudget worden berekend. Je koppelt dan hier de salaris component die je gebruikt voor het uitbetalen van vakantiedagen.
  • Netto vergoeding: Hier koppelt je de salaris component die je gebruikt voor het tussendoor uitbetalen van loopbaan budget wat je netto mag vergoeden.
  • Bruto vergoeding: Hier koppelt je de salaris component die je gebruikt voor het tussendoor uitbetalen van loopbaan budget via reguliere betalingen (elke periode hetzelfde bedrag).
  • Bruto vergoeding (bijzonder tarief): Hier koppel je de salaris component die je gebruikt voor het tussendoor uitbetalen van loopbaan budget via bijzonder tarief (eenmalige betalingen).
Het loopbaanbudget kan op drie manieren worden uitbetaald:
  1. Netto: als je iets vanuit het loopbudget betaalt wat onbelast is, bijvoorbeeld een cursus.
  2. Bruto: als je iets vanuit het loopbudget betaalt wat belast is, bijvoorbeeld fitness wat elke maand betaald wordt.
  3. Eenmalig bruto: als je iets vanuit het loopbudget betaalt wat belast is, bijvoorbeeld fitness wat een keer per jaar betaald wordt.
Afhankelijk van je keuze zullen hiervoor salariscomponenten aangemaakt moeten worden. In de onderstaande tabel staat uitgelegd hoe je deze aanmaakt.

Hoe maak ik de netto component aan?
  1. Ga naar Algemene instellingen en klik door naar de kop 'Salaris'.
  2. Druk op het plusteken.
  3. Kies een 'Netto vergoeding'.
  4. Vul bij omschrijving 'Netto uitbetalen loopbaanbudget'.
  5. Bij Debet belast en Debet onbelast kan de Grootboekrekening worden gekoppeld waarop het loopbaanbudget gereserveerd wordt in de financiële administratie.
  6. Bij "Wanneer belast" vul je 'Nooit' in.
Hoe maak ik de bruto vergoeding component aan?
  1. Ga naar Algemene instellingen en klik door naar de kop 'Salaris'.
  2. Druk op het plusteken.
  3. Kies een "Bruto vergoeding".
  4. Vul bij omschrijving "Bruto regulier uitbetalen loopbaanbudget".
  5. Bij Debet kan de grootboekrekening worden gekoppeld waarop het loopbaanbudget gereserveerd wordt in de financiële administratie.
Hoe maak ik de bruto vergoeding (eenmalig) component aan?
  1. Ga naar Algemene instellingen en klik door naar de kop 'Salaris'.
  2. Druk op het plusteken.
  3. Kies een "Bonus".
  4. Vul bij omschrijving "Bruto eenmalig uitbetalen loopbaanbudget".
  5. Bij Debet kan de grootboekrekening worden gekoppeld waarop het loopbaanbudget gereserveerd wordt in de financiële administratie.

In het profiel van de medewerker kun je het loopbaanbudget in de arbeidsrelatie toevoegen. Hieronder vind je een uitleg van de velden op medewerker niveau. Als er nog geen loopbaanbudget is gekoppeld bij de medewerker kan je deze koppelen door op de knop "Voeg afspraak toe" te klikken onder de kop 'afspraken'.
  • Datum: De datum dat de reservering geldig is. Dit is meestal vanaf de start van het contract, of vanaf het moment dat je besluit een loopbaanbudget af te spreken.
  • Percentage: Het percentage wat gereserveerd wordt voor het loopbaanbudget.
  • Notitie: Een vrije notitie.
  • Correcties: Hier vul je de beginsaldi's in bij overstap.