Hoe voer ik een fiets van de zaak in? - Humanwave

Hoe voer ik een fiets van de zaak in?

Wanneer je een medewerker in loondienst hebt die op een fiets van de zaak rijdt, moet de medewerker hier sinds 2020 bijtelling over betalen. Dit betekent dat je een bedrag bij het loon van de medewerker moet tellen omdat de medewerker voordeel heeft van dit gebruik. Dit bedrag is de zogenoemde bijtelling. De bijtelling staat vastgesteld op 7% van de catalogusprijs van de fiets.

Goed om te weten:
  1. Als werkgever mag je ervoor kiezen om de bijtelling te vergoeden via de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De medewerker betaalt dan geen bijtelling over het gebruik van de fiets. En de werkgever hoeft het loon niet te vermelden op de loonstrook.
  2. Let op reiskostenvergoedingen, deze kunnen weg vallen wanneer de medewerker gebruik gaat maken van een fiets van de zaak.

Stap 1
Ga via Start naar de organisatie.

Stap 2
Klik door naar 'Bedrijfsmiddelen' in het linkermenu en kies voor het tabblad 'Fiets'.

Stap 3
Druk op het plusteken rechtsboven in het beeld om een nieuwe fiets toe te voegen.

Stap 4
Daarna vul je de gegevens in het scherm dat verschijnt. De volgende gegevens zijn verplicht:
  1. Begindatum
  2. Omschrijving
  3. Fiscale waarde

Stap 5
Als je klikt op 'Bewaar' wordt de fiets als bedrijfsmiddel aangemaakt.

Stap 6
Om de fiets aan een medewerker te koppelen, druk je op de knop 'Toewijzen'.

Stap 7
Geef aan aan welke medewerker je de fiets wilt koppelen, en vul een toekenningsdatum in.

De fiets vind je nu ook terug in de bedrijfsmiddelen van de medewerker.
Zodra de fiets is toegekend aan de medewerker en alle gegevens staan compleet in Humanwave, zal ook de bijtelling automatisch worden berekend op de loonstrook.