Hoe voer ik onbetaald verlof in? - Humanwave

Hoe verwerk ik onbetaald verlof in het salaris?

Tijdens onbetaald verlof werkt de medewerker gedurende een langere periode niet of minder. Hierdoor ontvangt de medewerker dus ook geen of minder loon. Een voorbeeld van onbetaald verlof is een sabbatical, ouderschapsverlof of langdurig zorgverlof. Tijdens de periode van onbetaald verlof bouwt de medewerker dus ook geen verlof op. 

Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof. Wil je ouderschapsverlof verwerken, lees dan hier verder. 
Deze helpfile gaat verder op hoe je onbetaald verlof invoert. 

Stap 1
Ga naar de arbeidsrelatie van de medewerker.

Stap 2
Voer een nieuwe afspraak in door op 'Afspraak toevoegen' te klikken en kies voor 'Tijdelijke uitbreiding'. 

Stap 3
Voorbeeld:  Een medewerker heeft een contract voor 40 uur per week (1 fte) en wil voor een periode van 4 weken 1 dag in de week onbetaald verlof opnemen in verband met zorgverlof. 

Door middel van de tijdelijke uitbreiding negatief in te voeren, kan er een aantal uur per week worden ingehouden die niet uitbetaald worden en waarover ook geen verlof wordt opgebouwd. Aan de hand van het voorbeeld worden er dus -8 uren aangeven. 

Dit voer je als volgt in:
 1. Datum: Hier zien we de datum waartussen de inhouding plaats moet vinden. In dit geval is het 4 weken. Belangrijk is dat voor de inhouding de tijdsspannen in weken wordt weergegeven. Er wordt namelijk gekeken naar de uren per week.
 2. Uren per week: Wanneer je hier een negatief getal invoert zal dit aantal uur per week worden ingehouden. Wanneer het om 1 dag gaat bij een 40-urige werkweek, voer je -8 in. Bij een werkweek van 38 uur voer je hier -7,6 in. Wanneer het om een paar uur per week gaat, voer je het gewenste aantal uur negatief in.
 3. Dagen per week: Deze kan je positief invoeren. Hier voer je het aantal werkdagen per week in.
 4. Fte: Wanneer het aantal uur per week wordt aangepast, zal dit automatisch het fte aanpassen. In dit geval wordt het fte voor deze 4 weken verminderd met 0,2.
 5. Notitie: Hier kan je aangeven waarom en wanneer er onbetaald verlof wordt opgenomen.


Planning aanpassen
De arbeidsrelatie staat nu juist ingesteld, echter moet de planning ook aangepast worden zodat men binnen de organisatie weet dat deze medewerker afwezig is. Dit kan op verschillende manieren: 
 1. Via een overig type verlof; zoals bijzonder verlof (sabbatical), zorgverlof of ouderschapsverlof. 
 2. De planning tijdelijk aanpassen. Hiermee staat de medewerker niet meer gepland in Humanwave. Je kunt de planning tijdelijk stopzetten, of tijdelijke wijzigen, bijvoorbeeld omdat deze medewerker elke vrijdag vrij is wegens zorgverlof. 

  • Related Articles

  • Hoe ziet het Full Service Proces eruit?

   Wanneer je je salarisadministratie hebt uitbesteed aan Humanwave dan betekent dit een verloning met meer inzicht en controle. In het Full Service Proces zal je optimaal samenwerken met onze Salaris Experts. De mutaties, concept loonstroken en ...
  • Informeren werknemer bij goedkeuring verlof

   In sommige gevallen kan het handig zijn dat naast de persoon die verlofaanvragen goedkeurt, er ook nog iemand anders geïnformeerd wordt wanneer er een aanvraag is goedgekeurd. Bijvoorbeeld  Een medewerker dient bijzonder verlof in, en het gaat om ...
  • Hoe kan ik repeterend (ouderschaps-, betaald ouderschaps-, aanvullend geboorte-) verlof aanvragen?

   Heb jij collega's die via een vast patroon voor een langere periode verlof op willen nemen? Bijvoorbeeld elke vrijdag een dag ouderschapsverlof. Dan kun je gebruik maken van repeterend verlof. Dit scheelt een hoop tijd wanneer een medewerker ...
  • Wat is het nummer inkomensverhouding (IKV) en wanneer moet ik deze aanpassen?

   Het nummer inkomensverhouding (vaak ook genoemd als dienstbetrekking nummer of afgekort IKV) wordt in de aangifte doorgegeven naar de Belastingdienst en UWV. De combinatie van nummer inkomensverhouding, burgerservicenummer en werkgever (het ...
  • Hoe kan ik het plus/min saldo corrigeren?

   Werk jij met plus/min uren omdat je een jaarurennorm hebt afgesproken met de medewerker? Dan is er grote kans dat er aan het einde van het kalenderjaar de plus/min uren verrekend moeten worden. In deze helpfile zullen we je uitleggen hoe je makkelijk ...