Inrichten reiskostenvergoeding voor de WKR - Humanwave

Inrichten reiskostenvergoeding voor de WKR

Je kunt het salariscomponent 'Reiskostenvergoeding' aanmaken bij de 'Algemene instellingen' van de organisatie onder de kop Salaris. De volgende velden zijn van belang bij het toevoegen of aanpassen van het component Reiskostenvergoeding:
 1. Debet onbelast: De grootboekrekening die gebruikt wordt om het onbelaste gedeelte op te boeken
 2. Debet belast: De grootboekrekening die gebruikt wordt om het belaste gedeelte op te boeken
Wij raden je twee verschillende grootboekrekeningen aan te maken omdat de bewijslast naar de fiscus grotendeels vanuit de financiƫle administratie kan worden gedaan.
 1. Boven de 21 cent. Hier kun je kiezen uit:
  1. Nooit (de component wordt altijd als onbelast gezien)
  2. Altijd (alles boven de 21 cent wordt als Belast gezien en op de grootboekrekening bij "Debet belast" geboekt. Het bedrag tot de 21 cent wordt op "Debet onbelast" geboekt)
  3. Bruto (alles boven de 21 cent wordt op de component gekoppeld bij "Via berekening" bruto geboekt. Het bedrag tot de 21 cent wordt op "Debet onbelast" geboekt)
 2. Via berekening: Hier koppel je het salariscomponent waarover je het bovenmatige gedeelte van de kilometervergoeding wilt boeken.
Voorbeeld:
 1. Je verstrekt 100 euro per maand aan reiskostenvergoeding en kunt dit onderbouwen. In dat geval kies je voor "Nooit" bij "Boven 21 c".
 2. Je verstrekt een reiskostenvergoeding van 21 cent en nooit hoger. In dat geval kies je voor "Nooit" bij "Boven 21 c".
 3. Je verstrekt een medewerker 25 cent per kilometer en kiest voor "Bruto" bij "Boven 21c" . De medewerker krijgt 200 km vergoed. De medewerker krijgt dan 0,21 * 200 = 42 euro netto en ( 0,25 - 0,21 ) * 200 = 8 euro bruto vergoed.
 4. Je verstrekt een medewerker 25 cent per kilometer en kiest voor "Altijd" bij "Boven 21c" . De medewerker krijgt 200 km vergoed. 42 euro zal op grootboekrekening 4022 als onbelast en 8 euro zal op grootboekrekening 4032 als belast geboekt worden.
 5. Je laat wijst het teveel aan reiskosten toe aan de vrije ruimte. 


  • Related Articles

  • Inrichten Netto vergoeding voor de WKR

   Wanneer je een netto vergoeding via de vrije ruimte van de WKR wilt vergoeden, dan kun je het component naar wens inrichten in de instellingen.  Ga naar de Algemene instellingen (via Start) en klik door naar Salaris; Klik op het plusteken om een ...
  • Inrichten Onkostendeclaratie - Kilometers voor de WKR

   Wanneer je het component 'Onkostendeclaratie - Kilometers' aanpast, zijn de volgende velden van belang: Debet onbelast: De grootboekrekening die gebruikt wordt om het onbelaste gedeelte op te boeken Debet belast: De grootboekrekening die gebruikt ...
  • Inrichten Onkostendeclaratie - Overige kosten voor de WKR

   De volgende velden zijn van belang voor de Onkostendeclaratie: Debet onbelast: De grootboekrekening die gebruikt wordt om het onbelaste gedeelte op te boeken Debet belast: De grootboekrekening die gebruikt wordt om het belaste gedeelte op te boeken ...
  • Inrichten Onkostendeclaratie - Openbaar vervoer voor de WKR

   Wanneer je het component 'Onkostendeclaratie - openbaar vervoer' toevoegt of aanpast, zijn de volgende velden van belang: Debet onbelast: De grootboekrekening die gebruikt wordt om het onbelaste gedeelte op te boeken Debet belast: De ...
  • Inrichten Onkostendeclaratie - Kantoorbenodigdheden voor de WKR

   Wanneer je het component 'Onkostendeclaratie - Kantoor benodigdheden' aanpast of toevoegt, zijn de volgende velden van belang: Debet onbelast: De grootboekrekening die gebruikt wordt om het onbelaste gedeelte op te boeken Debet belast: De ...