1. Reiskostenvergoeding
Na de start van de corona-crisis mocht de vaste reiskostenvergoeding onbelast gegeven blijven worden indien de medewerker hier al recht op had op 12 maart 2020, ongeacht of de medewerker wel of niet de reiskosten maakte. Vanaf 1 januari 2022 vervalt deze coulance regeling en zal er gekeken moeten worden naar het daadwerkelijk aantal dagen dat de medewerker naar de werkplek komt.
De vaste reiskostenvergoeding wordt dan bepaald aan de hand van de 128-dagenregeling; reist de medewerker minstens 128-dagen in een kalenderjaar naar de vaste werkplek, dan mag de reistkostenvergoeding gegeven worden alsof de medewerker 214 dagen naar de vaste werkplek reist. Dit geeft de volgende berekening: (( # aantal kilometers per dag ) * 0,19 * 214 ) / 12.
Werkte de medewerker structureel 2 dagen vanuit huis, vergoed dan de vaste reiskostenvergoeding pro rata. De werknemer moet dan minstens 77 dagen ( = 128 * (3/5) ) in een kalenderjaar naar de vaste werkplek reizen, en de vaste reiskostenvergoeding wordt dan gegeven alsof de medewerker 129 dagen ( = 214 * (3/5) ) naar kantoor reist.
Uiteraard kun je ook kiezen om een variable reiskostenvergoeding te geven. De medewerker doet dit achteraf aan de hand van kilometerdeclaraties.
- Lees hier hoe je de onbelaste reiskostenvergoeding kunt verstrekken.
Vanaf 1 januari mag je de medewerker onbelast 2 euro per thuiswerkdag vergoeden (vastgesteld door Nibud). Denk alvast eens na over of je de thuiswerkvergoeding wilt gaan opnemen in jullie organisatie, en hoe je de dagen dat de medewerker thuiswerkt wilt gaan bijhouden. Wij hebben hier tevens een nieuw rapport voor ontwikkeld, waarin dit per maand gezien kan worden (
lees hier meer).
En ga je de thuiswerkvergoeding verstrekken? Bepaal dan of je deze als vaste vergoeding geeft (128-dagenregeling), of op variable basis (middels declaraties).Let op: De vrijgestelde thuiswerkvergoeding en de reiskostenvergoeding mogen niet op dezelfde dag verstrekt worden.
Vanaf 1 januari 2022 gelden er weer nieuwe minimumlonen. Betaal jij medewerkers het minimumloon, zorg er dan voor dat je deze op tijd aanpast zodat je niet medewerkers te weinig uit betaald. De nieuwe minimumlonen vind je
hier.
4. De Whk beschikking & Aof indeling
In november zal de Whk beschikking weer verstuurd worden vanuit de Belastingdienst. Dit jaar zal er ook de Aof indeling op de brief staan vermeld. Dit is een nieuwe werkgeverspremie. Wat deze premie precies inhoud, lees je in
onze blog.
5. Personeelsreglement updaten
Er is een grote kans dat het reglement geactualiseerd moet worden dit jaar. Denk bjivoorbeeld aan de voorschriften voor de reiskostenvergoeding of de thuiswerkvergoeding. Het kan dus zeker geen kwaad om de het personeelshandboek nog eens goed onder de loep te nemen. Realiseer je wel goed dat de arbeidsvoorwaarden niet zomaar gewijzigd kunnen worden, behalve wanneer dit voortkomt uit een CAO of wetswijziging. Volgt er in jouw organisatie een nieuw personeelshandboek voor 2022; deel deze dan snel en handig met alle medewerkers via
onze documenten.
6. Alle HR & Salaris veranderingen van 2022 op een rijtje
Wij helpen je graag zodat je volledig op de hoogte bent en goed voorbereid 2022 in kunt gaan. Daarom organiseren wij een webinar speciaal rondom alle veranderingen. Het webinar wordt op meerdere momenten gehouden dus geen reden om deze te missen:
schrijf je hier in!Liever alles teruglezen? Begin december zullen wij de white paper met alle HR & Salaris veranderingen voor 2022 met je delen.