Pensioenen, Essentieel in 2025!

Pensioenen, Essentieel in 2025!

Werkgevers moeten uiterlijk per 1 januari 2025 een transitieplan hebben opgesteld voor de invoering van de nieuwe pensioenregeling en arbeidsvoorwaardelijke afspraken hebben gemaakt. Vooral bij de bedrijfstakpensioenregelingen wordt vaak gekozen voor de solidaire premieregeling (in plaats van de flexibele premieregeling of premie-uitkeringsovereenkomst).

Wat betekent de nieuwe pensioenwet voor jouw salarisadministratie in 2025?
Met de komst van de Wet toekomst pensioenen verandert er veel in hoe pensioenen worden geregeld. Deze wet is geïntroduceerd zodat op de lange termijn, gezien de vergrijzing in Nederland, de pensioenen betaalbaar blijven en er minder conflicten tussen generaties ontstaan.

Daarnaast sluit het beter aan bij de huidige arbeidsmarkt waarin werknemers vaker van baan wisselen. Op dit moment betalen de jongere werknemers in de bedrijfstakpensioenfondsen pensioenpremie voor de oudere werknemers.

Afhankelijk van jouw situatie is het belangrijk om te weten wat er precies verandert en wat je moet doen:

Zit je bij een bedrijfstakpensioenfonds? Ga naar 1. 
Heb je geen aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds? Lees 2. 
Heb je gekozen voor een oudedags bijdrage? Bekijk 3.


1. Zit je bij een bedrijfstakpensioenfonds?

Vanaf 1 januari 2025 is de nieuwe pensioenwet in werking getreden. Deze wet verandert hoe pensioenen worden geregeld voor werknemers. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar maak je geen zorgen: wanneer je de salarisadministratie aan Humanwave hebt uitbesteed zorgen wij ervoor dat jouw pensioenpremies correct worden verwerkt. 

Wat verandert er?
De nieuwe pensioenwet maakt het pensioenstelsel eerlijker en duidelijker. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
  1. Pensioenen worden gebaseerd op een persoonlijke pensioenpot.
  2. Er is geen vaste uitkering meer, maar je ziet wel duidelijk wat je opbouwt.
  3. Nieuwe regels bepalen hoe de premies worden berekend.
Als werkgever moet je samen met je pensioenfonds en werknemers zorgen dat alles goed geregeld wordt. Maar wat betekent dit voor jouw salarisadministratie?

Van een collectieve pensioenpot wordt er overgegaan naar een individuele pensioenpot. Dit heet het invaren. Dit is een actie binnen de pensioenfondsen. Zij bepalen wat overgeheveld wordt van de collectieve pensioenpot naar de individuele pensioenpot. Een flink aantal pensioenfondsen heeft aangegeven in 2025 te beginnen met invaren. Omdat dit in één klap gaat, kan dit bij werknemers tot vragen leiden. Wij raden je aan, bij vragen, dat jij of de werknemers contact opneemt met het pensioenfonds. Wij hebben hier geen invloed op.

Waar zitten de uitdagingen van de nieuwe pensioenwet in het algemeen? 
De nieuwe pensioenwet roept misschien vragen op, maar wij maken het zo makkelijk mogelijk. We zorgen ervoor dat onze software up-to-date is en dat de verwerking van de pensioenpremies goed gebeurt. Heb je vragen? Onze Salaris Experts staan voor je klaar!

Wat doen wij voor jou?
Als jij bent aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds, regelen wij dat jouw pensioenpremies automatisch goed worden verwerkt. Dit doen wij voor jou:
  1. Nieuwe premietabellen invoeren: Zodra het pensioenfonds de nieuwe tabellen beschikbaar stelt, passen wij deze aan in ons systeem. Zo weet je zeker dat de juiste percentages worden gebruikt.
  2. Alles dubbel controleren: Wij zorgen ervoor dat de premies en berekeningen kloppen met de afspraken van jouw pensioenfonds.
  3. Wijzigingen makkelijk maken: Of er nu iets verandert in het loon of de regeling, wij zorgen ervoor dat dit soepel wordt doorgevoerd in jouw administratie.

Wat moet jij doen?
Wij nemen veel werk uit handen, maar er zijn een paar dingen die jij zelf moet regelen:
  1. Contact opnemen met jouw bedrijfstakpensioenfonds: Vraag hen naar:
    1. De nieuwe premietabellen.
    2. Informatie die je moet delen met je werknemers
    3. Wat je precies moet doen om klaar te zijn voor de nieuwe wet.
  2. Je werknemers informeren: Het is jouw taak om je werknemers te vertellen wat er verandert in hun pensioen. Het pensioenfonds kan je hierbij helpen.
  3. De juiste gegevens aanleveren: Zorg ervoor dat je ons de juiste informatie geeft, zoals salarissen en afspraken over compensatie. Dan kunnen wij alles goed verwerken.
Wat doen wij niet?
Wij blijven binnen ons vakgebied: de salarisverwerking. Dat betekent dat we:
  1. Geen juridisch of financieel advies geven over de nieuwe pensioenwet.
  2. Geen direct contact hebben met jouw werknemers over hun pensioen. 
Voor de adviezen of vragen kun je het beste terecht bij jouw bedrijfspensioenfonds.

Hoe helpen wij jou?
De nieuwe pensioenwet roept misschien vragen op, maar wij maken het zo makkelijk mogelijk. We zorgen ervoor dat onze software up-to-date is en dat de verwerking van de pensioenpremies goed gebeurt. Heb je vragen? Onze Salaris Experts staan voor je klaar!


2. Zit je niet bij een bedrijfstakpensioenfonds?

Wat betekent de nieuwe pensioenwet voor jouw salarisadministratie in 2025? In Nederland hebben we nieuwe regels voor pensioenen: de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Deze wet zorgt ervoor dat het pensioenstelsel eenvoudiger en duidelijker wordt.

Maar wat als jouw bedrijf niet is aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds? Dan moet je als werkgever zelf actie ondernemen, vooral met het oog op jouw salarisadministratie in 2025 en later. Het pensioenfonds zal ook met jou contact opnemen. 

Wat verandert er door de nieuwe pensioenwet?
De Wtp vervangt de oude manier van pensioen opbouwen. Tot nu toe wisten werknemers vaak precies hoeveel pensioen ze later zouden krijgen. Met de nieuwe regels wordt dit anders. De focus ligt nu op wat er door de werkgever wordt ingelegd (de premie) en hoe dat geld groeit. Voor bedrijven met een eigen pensioenregeling betekent dit dat ze hun regeling moeten aanpassen aan de nieuwe regels.

Je hebt als werkgever de keuze
  1. Huidige regeling houden voor bestaande werknemers. Dit heet eerbiedigende werking.
  2. Nieuwe regels toepassen op iedereen. Dit kan betekenen dat je een compleet nieuwe pensioenregeling moet opzetten.

Wat betekent dit voor jouw salarisadministratie?
  1. Berekeningen veranderen. Je moet de premies aanpassen aan de nieuwe regels. Dit betekent dat je administratie opnieuw moet worden ingericht, vooral als de premie afhankelijk is van leeftijd of functie.
  2. Nieuwe afspraken vastleggen. Je moet nieuwe pensioenafspraken vastleggen in contracten en laten verwerken in de salarisadministratie. Dit vraagt om nauwkeurigheid en aanpassingen in je processen.
  3. Communicatie met werknemers. Het is belangrijk om je werknemers uit te leggen wat er verandert. Zij willen weten wat de nieuwe pensioenregeling voor hun toekomst betekent.
  4. Compensatie mogelijk nodig. Als de nieuwe regeling minder voordelig is voor werknemers, moet je misschien nadenken over een vorm van compensatie. Dit moet je ook correct verwerken in de salarisadministratie.
  5. Tijdige implementatie. Uiterlijk in 2027 moet alles geregeld zijn, maar in 2025 moet je echt al begonnen zijn. Wacht niet te lang, want last-minute veranderingen kunnen fouten veroorzaken.

Waarom 2025 belangrijk is?
2025 is het jaar waarin de meeste bedrijven die niet bij een pensioenfonds zitten, hun administratie en pensioenregeling klaar moeten maken voor de nieuwe regels. Het kost tijd om:
  1. Beslissingen te nemen over oude en nieuwe regelingen.
  2. De impact van de veranderingen te berekenen.
  3. Alles correct te verwerken in je salarissoftware.

Wat kun je nu doen?
  1. Analyseer je huidige pensioenregeling en kijk welke onderdelen niet meer voldoen aan de nieuwe wet.
  2. Vraag advies en schakel je pensioenadviseur in om je te helpen met de transitie.
  3. Praat met je werknemers en zorg dat zij begrijpen wat er gebeurt en waarom.
  4. Werk samen met je salarisadministrateur, zij kunnen je helpen om de nieuwe afspraken goed door te voeren.
  5. Plan vooruit en begin in 2025, zodat je genoeg tijd hebt om alles soepel te regelen.


3. Wat betekent de Wet toekomst pensioenen voor oudedagsbijdragen?

Met de komst van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) verandert het pensioenlandschap in Nederland aanzienlijk. Hoewel een oudedagsbijdrage geen reguliere pensioenregeling is, heeft de nieuwe wet ook hier invloed op.

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat je oudedagsbijdrage niet alleen fiscaal correct is, maar ook voldoet aan de hogere eisen van transparantie en duidelijkheid die de Wtp stelt. Vier belangrijke punten die je moet weten.

  1. Verschuiving in focus van het pensioenstelsel. De Wtp introduceert een pensioenstelsel dat eenvoudiger en transparanter is. Dit heeft gevolgen voor alternatieven zoals een oudedagsbijdrage. Werkgevers zijn verplicht om werknemers helder te informeren over hoe hun oudedagsvoorziening werkt. De nadruk op transparantie is groter dan voorheen.
  2. Gelijke behandeling van werknemers. De Wtp stelt hogere eisen aan de gelijke behandeling van werknemers. Dit betekent dat je als werkgever moet kunnen uitleggen waarom je kiest voor een oudedagsbijdrage en hoe deze aansluit bij de behoeften van je werknemers.
  3. Flexibiliteit versus juridische duidelijkheid. Een oudedagsbijdrage biedt veel flexibiliteit, maar de Wtp vereist dat alle afspraken juridisch goed zijn vastgelegd. Dit voorkomt misverstanden en zorgt voor naleving van fiscale en wettelijke eisen.
  4. Geen pensioen, maar toch toezicht: Hoewel een oudedagsbijdrage geen reguliere pensioenregeling is, kijkt de Belastingdienst streng toe. Zorg ervoor dat de bijdrage voldoet aan fiscale regels en niet wordt gebruikt als belastingontwijking.
Wat kun je als werkgever doen?
  1. Zijn de afspraken helder en voldoen ze aan de nieuwe wetgeving?
  2. Schakel een pensioenadviseur of jurist in om te controleren of je regeling voldoet aan de Wtp.
  3. Leg aan je werknemers uit wat de oudedagsbijdrage inhoudt en hoe deze bijdraagt aan hun toekomst.
  4. Controleer regelmatig of de regeling goed wordt uitgevoerd en voldoet aan de fiscale regels.

Welke conclusie kun je trekken?
De Wet toekomst pensioenen legt nieuwe eisen op aan oudedagsbijdragen, ook al zijn ze geen onderdeel van het traditionele pensioenstelsel. Door transparantie, gelijke behandeling en juridisch correcte afspraken zorg je ervoor dat jouw oudedagsbijdrage blijft voldoen aan de wet.
    • Related Articles

    • Hoe wijzig ik het vaste bedrag per maand aan pensioenbijdrage?

      De pensioenregeling is afhankelijk van het pensioenfonds waarbij je bent aangesloten. In deze helpfile gaan wij uit van een regeling waarbij een vast bedrag per maand wordt ingehouden op het salaris van de medewerker voor de pensioenbijdrage. Het ...
    • 5 pensioen-weetjes voor jou en de medewerkers

      Wil je meer weten over pensioen? Hieronder hebben we 5 pensioen weetjes voor je op een rijtje gezet. Misschien ook een goed idee om een paar weetjes te delen met je medewerkers. Gebruik hiervoor onze berichten om iedereen te informeren. 1. Wil je ...
    • Whitepaper: De HR en Salarisveranderingen 2025

      Speciaal voor jou hebben wij alle 2024 HR & Salaris veranderingen verzameld in 1 whitepaper. Wij adviseren je de whitepaper goed door te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan in 2025. En gebruik de whitepaper als naslagwerk voor 2024. ...
    • Juiste gegevens aanleveren voor de verzuimverzekering

      Een verzuimverzekering is essentieel voor het dekken van kosten bij ziekteverzuim van werknemers. Wanneer jullie een verzuimverzekering hebben afgesloten dan kan de verzekeraar jaarlijks vragen om een update van de gegevens, zoals het geschatte / ...
    • Webinarserie ‘Zo zet je een goede personeelsadministratie op met Humanwave’

      Een goede personeelsadministratie is de basis voor een goed functionerende organisatie. In deze gratis webinar serie leer je in drie delen hoe je een efficiënte en toekomstbestendige personeelsadministratie opzet en onderhoudt. We behandelen alles, ...