Drie loonbelasting tabellen - Humanwave

5 loonbelastingtabellen

Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Niet-inwoners hebben daar geen recht meer op. Zij hebben alleen nog recht op het premiedeel als ze in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

In 2024 zijn de te gebruiken loonbelastingtabellen afhankelijk van het woonland en wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 groepen werknemers:  
  1. Werknemers die inwoner zijn van Nederland
  2. Werknemers die inwoner zijn van België
  3. Werknemers die inwoner zijn van een ander land uit de landenkring (EU-land), IJsland, Noorwegen en Liechtenstein
  4. Suriname of Aruba
  5. Werknemers die inwoner zijn van een ander derde land, dat wil zeggen van een land dat niet valt onder de bovenstaande landen

Voor alle huidige loonbelastingtabellen zijn er aparte loonbelastingtabellen. Eén voor elk van de 5 groepen werknemers. Dit betekent dat er er dus 5 witte maandtabellen zijn: één voor werknemers van groep 1, één voor werknemers van groep 2 en één voor werknemers van groep 3 etc.

Wat betekent dit?
Vanaf 1 januari 2019 moet je bepalen of je voor een werknemer wel of niet rekening moet houden met het belastingdeel van de heffingskortingen en of je misschien alleen rekening moet houden met het belastingdeel van de arbeidskorting. Daarvoor moet je dus weten van welk land een werknemer inwoner is, zodat je de juiste loonbelastingtabel kunt gebruiken.

Het is dus van groot belang dat je bij iedere medewerker het juiste woonland hebt ingevoerd in Humanwave. Humanwave selecteert automatisch de juiste loonbelastingtabel aan de hand van het ingevoerde woonland.

Het ingevoerde woonland controleert je als volgt:

Stap 1
Ga naar Rapporten

Stap 2 
Kies rapport 'Actieve medewerkers'

Stap 3
Selecteer de maand januari 2024 en klik op verversen.

Stap 4
Controleer in kolom 'Land' of voor elke medewerker het juiste land is geselecteerd.

Stap 5
Mist een land of staat een land verkeerd ingevoerd, wijzig dit dan in het persoonlijk profiel van de betreffende medewerker.
Let op: Het is belangrijk dat dit voor de verloning van januari is gebeurd.