Waar moet ik op letten als een medewerker in dienst komt als DGA?

Waar moet ik op letten als een medewerker in dienst komt als DGA?

Als een medewerker in dienst wordt genomen als DGA, dan veranderen een aantal verzekeringen.
Een werknemer is verzekerd voor alle werknemersverzekeringen (WW, WAO, Whk etc.), een DGA heeft alleen een ingehouden bijdrage ZVW.

Als een medewerker DGA wordt, dan kan je dezelfde kaart voor deze medewerker gebruiken.
Je kiest bij de Arbeidsrelatie van de medewerker voor 'Contract toevoegen' rechtsboven.
Kies voor 'Een nieuw contract voor deze werknemer'

Bij "Volgende" vink je 'Opvolger huidig contract' aan en neem je de contract instellingen over.
Bij Nr. Inkomensverhouding vul je 2 in. Dit is belangrijk voor een goede verwerking van de gegevens naar het UWV toe.
Doorloop de stappen, vul de overige gegevens in en kies voor 'Bewaar'.

Als je het nieuwe contract heeft aangemaakt, dien je de onderstaande gegevens te controleren bij de 'Instellingen belasting'. Klik recht onder op 'Geavanceerde instellingen' om alle instellingen te laden.
  1. Het 'Nummer inkomensverhouding' dient een 2 te hebben. Als je dit juist hebt ingevuld bij de vorige stap, is deze hier automatisch geladen. Let op, wanneer je dit vergeten bent, zul je het nummer inkomensverhouding in het contract moeten aanpassen.
  2. In het het veld 'Code dienstverband' dient "17 Loon DGA nv/bv, niet verzekerd" te staan.
  3. 'Uitzondering verzekering' dient op C  - Directeur-grootaandeelhouder te staan.
  4. In het veld WW dient "Nee" te staan.
  5. In het veld ZW dient "Nee" te staan.
  6. In het veld WAO/IVA/WGA dient "Nee" te staan.
  7. In het veld ZVW dient "Ingehouden bijdrage te staan".

Het type medewerker en hoe deze wordt weergegeven in de lijst, kun je aanpassen in het persoonlijk profiel van de medewerker.
Ga naar het profiel en daarna naar de kop 'Over'. In het blok 'Status' kun je het type wijzigen van werknemer naar DGA.