Waarom moet ik mijn arbeidscontracten jaarlijks updaten?

Waarom moet ik mijn arbeidscontracten jaarlijks updaten?

Het arbeidsrecht in Nederland is dynamisch. De wet verandert vaak en er zijn regelmatig uitspraken van rechters die invloed hebben op de afspraken tussen werkgever en werknemer. Deze uitspraken zijn wel afhankelijk van het geval, maar de combinatie van veranderende wetgeving en rechtspraak maakt het essentieel om je arbeidsovereenkomsten up-to-date te houden.

Wat zijn de risico's als je arbeidsovereenkomsten niet aan de wet voldoen? Soms zijn de gevolgen klein, maar in andere gevallen kunnen de gevolgen groot en onverwacht zijn. We geven een aantal voorbeelden van hoe kleine fouten tot grote problemen kunnen leiden.

Voorbeelden van veelvoorkomende fouten
  1. Proeftijd
    Bij het aannemen van nieuwe medewerkers of het veranderen van functies mag je een proeftijd opnemen. Tijdens de proeftijd kan zowel de werkgever als de werknemer het contract zonder opgaaf van redenen beëindigen. De wet stelt regels over hoe lang een proeftijd mag zijn:
    1. 1 maand voor een overeenkomst van minder dan 2 jaar.
    2. 2 maanden voor een overeenkomst van 2 jaar of langer of voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

  2. Maar wat als je een proeftijd afspreekt die niet klopt met de wet of cao?
    Stel, je biedt een werknemer een proeftijd van 1 maand aan in een contract van 6 maanden (zonder cao). Als je dan binnen 3 weken het contract wilt beëindigen omdat de werknemer niet voldoet, kun je in de problemen komen. De werknemer kan de opzegging laten vernietigen en zelfs loon en wettelijke verhoging eisen, wat tot grote kosten kan leiden.

  3. Tussentijdse opzegging
    Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt automatisch op de afgesproken einddatum, tenzij je een maand van tevoren schriftelijk aangeeft of je het contract verlengt of beëindigt. Maar wat als je tussentijds afscheid wilt nemen van een werknemer? Dat kan alleen als je schriftelijk hebt vastgelegd dat tussentijdse opzegging mogelijk is. Anders kun je alleen het contract beëindigen op de oorspronkelijke einddatum, wat mogelijk leidt tot hoge kosten in de vorm van loon dat je nog moet betalen.

  4. Concurrentie- en relatiebeding
    Werkgevers investeren in hun medewerkers, bijvoorbeeld via opleidingen. Het kan dan vervelend zijn als een medewerker na ontslag een eigen bedrijf start dat concurreert met jouw bedrijf. Dit kun je proberen te voorkomen door een concurrentie- of relatiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Maar dit moet correct worden opgesteld. De wet stelt dat een concurrentiebeding schriftelijk moet zijn en dat er een goede reden moet zijn voor het beding bij tijdelijke contracten. Als het beding niet goed is opgesteld, kan de ex-werknemer vrij de concurrentie aangaan.
Waarom is een jaarlijkse check belangrijk?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van fouten die kunnen optreden in arbeidsovereenkomsten. Fouten zoals verkeerde afspraken over studiekosten, niet-verjaarde vakantiedagen of het ontbreken van duidelijke afspraken over verlof kunnen ook voor grote problemen zorgen.

Ons advies is om daarom (het liefst) elk jaar je arbeidsovereenkomsten te laten controleren, zeker wanneer je een nieuwe werknemer in dienst neemt of een bestaande medewerker een nieuwe overeenkomst aanbiedt. Ook is het verstandig om het hele HR-proces goed in te richten, zodat je geen belangrijke details over het hoofd ziet.


    • Related Articles

    • Hoe kan ik reiskosten salderen?

      Het kan zo zijn dat jouw organisatie het woon-werkverkeer van medewerkers vergoedt tot X aantal kilometers per enkele reis, en voor andere zakelijke kilometers een hoger bedrag vergoed dan de fiscaal vrijgestelde €0,23 per kilometer. Hierdoor worden ...
    • Kan ik mijn profielfoto wijzigen?

      Medewerkers kunnen niet zelf hun eigen profielfoto wijzigen. Ze kunnen wel een eigen profielfoto uploaden. Je kunt dit doen in het tabblad Foto's in Humanwave. Klik rechtsboven op het plusje om een nieuwe foto toe te voegen. Er zal een pop-up ...
    • Wat is het nummer inkomensverhouding (IKV) en wanneer moet ik deze aanpassen?

      Het nummer inkomensverhouding (vaak ook genoemd als dienstbetrekking nummer of afgekort IKV) wordt in de aangifte doorgegeven naar de Belastingdienst en UWV. De combinatie van nummer inkomensverhouding, burgerservicenummer en werkgever (het ...
    • Hoe meld ik mijzelf of een andere medewerker ziek via de web-app?

      Je kan vanuit je dashboard 24/7 online een ziekmelding doorgeven. De ziekmelding wordt automatisch verstuurd naar degene die deze moet bevestigen. Hoe meld ik mijzelf ziek? Stap 1 Ga naar je dashboard in Humanwave door op 'Start' te klikken. Stap 2 ...
    • Waarom zie ik niks of beperkte informatie wanneer ik inlog?

      Ik krijg een wit scherm te zien Wanneer je inlogt en je ziet een leeg scherm met alleen een grijze balk en persoonlijk informatie, kan dit betekenen dat je geen actieve medewerker bent. Dit komt in de volgende gevallen voor: Er is geen (actief) ...