Welke arbeidsvoorwaarden gelden voor een DGA?

Welke arbeidsvoorwaarden gelden voor een DGA?

Wat is het gebruikelijk loon voor de directeur grootaandeelhouder?
Een DGA moet minimaal het gebruikelijk loon verdienen. Dit is bij een voltijdsdienstverband minimaal 48.000 euro op jaarbasis (2022). Per maand komt dit neer op 4000 euro. Een DGA mag natuurlijk altijd meer verdienen. 

Er kunnen hier uitzonderingen worden gemaakt: 
 1. Het loon in jouw branche ligt lager; 
 2. Je bent een start-up met WBSO-verklaring, en je bevind je in de eerste drie jaar van je onderneming. 
In dt geval mag het loon van de DGA vastgesteld worden op gelijke hoogte als de werknemer met een gelijksortige functie. 

Heeft een DGA recht op verlofopbouw?
In principe bouwt een DGA geen verlof op. Hij of zij is de baas en bepaald zelf wanneer hij of zij vrij is en hoeveel. Je kan natuurlijk wel verlofopbouw toevoegen om de balans tussen werk en vrije tijd in de gaten te houden.

Heeft een DGA recht op vakantiegeld?
In principe heeft een DGA geen vakantiegeld. Hij of zij is de baas en bepaald zelf wanneer hij of zij zichzelf een bedrag uitbetaald. Je kun natuurlijk wel vakantiegeld toevoegen in mei/juni wat extra uitgekeerd kan worden.

Hoe een DGA zich verloond maakt dus niet uit, het gaat erom dat hij/zij aan het einde van het jaar voldoende uitbetaald heeft gekregen zodat hij/zij aan het gebruikelijk loon voldoet.

Sociale verzekeringen & uitkeringen
Als DGA betaal je niet de werknemersverzekeringen zoals WW, WAO en ZW . In het geval van ziekte betaald de BV vaak het loon door. In het geval van zwangerschaps- en bevallingsverlof, voor een vrouwelijke DGA geld de loondoorbetalingsplicht niet. Wel kan er voor deze periode een vrijwillige ziektewet-verzekering worden afgesloten. Hetzelfde geldt dat voor de periode van aanvullend geboorteverlof, de DGA kan voor deze periode geen uitkering ontvangen. 


  • Related Articles

  • Moet een directeur grootaandeelhouder (DGA) vakantiegeld ontvangen?

   Nee, een DGA hoeft geen vakantiegeld te ontvangen. Indien van toepassing kan dit natuurlijk wel gekoppeld worden. Alle arbeidsvoorwaarden van een DGA vind je hier.
  • Stappenplan voor een foutloze verloning

   In deze helpfile vind je de stappen die je dient uit te voeren voor de verloning. Hierbij gaan wij alleen in op eenmalige mutaties en het proces zelf. Het aanpassen van overige arbeidsvoorwaarden wordt in andere helpfiles behandeld.  Het ...
  • Hoe richt ik een DGA (Directeur Grootaandeelhouder) in binnen Humanwave?

   Een Directeur Grootaandeelhouder (DGA) is iemand die een meerderheidsbelang bezit in de BV, eenmanszaak of V.O.F. van waaruit deze verloond wordt. Simpel gezegd, iemand is een DGA binnen een juridische eenheid als hij of zij niet tegen zijn zin in ...
  • Welke afdeling wordt genomen voor de journaalpost?

   Maak je gebruik van de module "Kostenverdeling" en zijn de instellingen voor de verdeling "Gebaseerd op medewerker instellingen"? In deze helpfile lees je naar welke afdeling er gekeken wordt.  In de basis kijkt Humanwave naar de afdeling waarop de ...
  • Waar moet ik op letten als een medewerker in dienst komt als DGA?

   Als een medewerker in dienst wordt genomen als DGA, dan veranderen een aantal verzekeringen. Een werknemer is verzekerd voor alle werknemersverzekeringen (WW, WAO, Whk etc.), een DGA heeft alleen een ingehouden bijdrage ZVW. Als een medewerker DGA ...