Welke arbeidsvoorwaarden gelden voor een DGA?

Welke arbeidsvoorwaarden gelden voor een DGA?

Wat is het gebruikelijk loon voor de directeur grootaandeelhouder?
Een DGA moet minimaal het gebruikelijk loon verdienen. Dit is bij een voltijdsdienstverband minimaal 48.000 euro op jaarbasis (2022). Per maand komt dit neer op 4000 euro. Een DGA mag natuurlijk altijd meer verdienen. 

Er kunnen hier uitzonderingen worden gemaakt: 
  1. Het loon in jouw branche ligt lager; 
  2. Je bent een start-up met WBSO-verklaring, en je bevind je in de eerste drie jaar van je onderneming. 
In dt geval mag het loon van de DGA vastgesteld worden op gelijke hoogte als de werknemer met een gelijksortige functie. 

Heeft een DGA recht op verlofopbouw?
In principe bouwt een DGA geen verlof op. Hij of zij is de baas en bepaald zelf wanneer hij of zij vrij is en hoeveel. Je kan natuurlijk wel verlofopbouw toevoegen om de balans tussen werk en vrije tijd in de gaten te houden.

Heeft een DGA recht op vakantiegeld?
In principe heeft een DGA geen vakantiegeld. Hij of zij is de baas en bepaald zelf wanneer hij of zij zichzelf een bedrag uitbetaald. Je kun natuurlijk wel vakantiegeld toevoegen in mei/juni wat extra uitgekeerd kan worden.

Hoe een DGA zich verloond maakt dus niet uit, het gaat erom dat hij/zij aan het einde van het jaar voldoende uitbetaald heeft gekregen zodat hij/zij aan het gebruikelijk loon voldoet.

Sociale verzekeringen & uitkeringen
Als DGA betaal je niet de werknemersverzekeringen zoals WW, WAO en ZW . In het geval van ziekte betaald de BV vaak het loon door. In het geval van zwangerschaps- en bevallingsverlof, voor een vrouwelijke DGA geld de loondoorbetalingsplicht niet. Wel kan er voor deze periode een vrijwillige ziektewet-verzekering worden afgesloten. Hetzelfde geldt dat voor de periode van aanvullend geboorteverlof, de DGA kan voor deze periode geen uitkering ontvangen.