Instellingen belasing werknemers boven pensioengerechtigde leeftijd instellen

Welke instellingen moet ik aanpassen bij een medewerker die pensioengerechtigd is?

Sinds 2017 zijn medewerkers boven de pensioengerechtigde leeftijd verzekerd voor de Ziektewet (ZW). Voor de andere sociale verzekeringen, de WW en de WAO/IVA/WGA, is de medewerker boven de pensioengerechtigde leeftijd niet verzekerd. In deze helpfile wordt uitgelegd welke stappen er ondernomen moeten worden wanneer een medewerker de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Stap 1
Ga naar de Arbeidsrelatie van de medewerker.

Stap 2
Maak een nieuw contract aan, via de button 'Contract toevoegen'.
  1. Kies: 'Een nieuw contract voor deze medewerker'
  2. Vink 'opvolger huidig contract' & 'neem contract instellingen over' aan.
  3. Voer bij Nr. Inkomensverhouding: 2 in. Dit is belangrijk voor de communicatie naar het UWV toe.
  4. Voer bij de datum de maand in dat de medewerker de pensioenleeftijd bereikt en dus pensioengerechtigd is.
Klik op 'Volgende' en doorloop de schermen totdat je deze kunt bewaren.

Stap 3
Ga naar de instellingen belasting en klik op het potlood achter de zojuist aangemaakte instellingen belasting om deze aan te passen.
Controleer en wijzig zo nodig de volgende:
  1. Heffingskorting: vaak wordt de heffingskorting in het huidige dienstverband op 'Nee' gezet in verband met het pensioen dat de medewerker ontvangt. Vraag dit na bij de medewerker.
  2. Inkomensverhouding
  3. De sociale verzekeringen, WW, WAG/IVA/WGA: deze staan op nee
  4. ZW: deze staat op ja.

Stap 4
Kies voor bewaren om de instellingen op te slaan.