Hoe handel je extra gewerkte uren af en/of minder gewerkte uren?


U gebruikt humanwave voor het uitbetalen van de salarissen en de medewerkers registreren de gewerkte uren in humanwave. 

De medewerkers hebben de uren ingevoerd, u dient de uren af te handelen om de salarissen te betalen.


In deze helpfile leggen wij uit welke opties u heeft bij het afhandelen van de uren.

We maken hierin een onderscheid wat er gebeurd met de extra of minder gewerkte uren:

1. Het afhandelen van de uren hebben een financiële consequentie. U handelt de uren af naar 'Uitbetalen' of 'Tijd voor tijd'

2. Het afhandelende van de uren hebben wel een financiele consequentie, maar niet direct. U handelt de uren af naar 'Plus/min uren'

3. Het afhandelen van de uren heeft geen financiele consequentie. U handelt de uren af naar 'Vervallen'


Voordat we deze 3 opties uitleggen, zullen we eerst laten zien waar je de uren kunt afhandelen.


Waar kunt u de uren afhandelen?


Het afhandelen van uren kunt u doen op organisatie niveau, door naar het Schema te gaan.Ga daarna naar tabblad 'Afhandelen'


Hier ziet u een overzicht van alle medewerkers waar u uren van dient af te handelen. U kunt linksboven filteren op 'Alle' of 'Alleen verschillen' en rechtsboven selecteert u de week.


De drie opties om uren af te handelen


Deze opties leggen we hieronder uit, aan de hand van een voorbeeld.

Deze medewerker heeft een contract van 32 uur, maar heeft 36 uur gewerkt. Humanwave constateert dus een verschil van 4 uur.
1. Het afhandelen van de uren hebben een financiële consequentie

U heeft hier twee opties:


- De meer gewerkte uren moeten extra worden uitbetaald. Klik op de gele 'Afhandelen' knop. Vul daarna de vier uur in bij 'Uitbetalen' klik op bewaar. De uren worden extra uitbetaald in de salarisperiode. Let op. Indien er een negatief verschil is en u dit verschil negatief invoert bij 'Uitbetalen', dan wordt dit direct op het salaris ingehouden.


- De meer gewerkte uren moeten worden verrekend met het verlof. Indien u meer gewerkte uren of minder gewerkte uren wilt verrekenen met het verlofsaldo, dan kiest u 'Tijd voor tijd'. Verlof heeft een financiële waarde, wanneer het verlofsaldo overblijft, dient u het verlof uit te betalen. De medewerker kan ook gedurende het jaar vragen om verlof uit te laten betalen.


De medewerker kan de afgehandelde uren terug zien in zijn planning/jaar onder de 'extra uren'.2. Het afhandelende van de uren hebben wel een financiele consequentie, maar niet direct.

  • U handelt de uren af naar 'Plus/min uren'. Op deze manier worden de extra gewerkte of minder gewerkte uren bij elkaar verzamelt in een apart saldo. U dient er samen met de medewerker voor te zorgen dat het plus min saldo aan het einde van het jaar op 0 uur staat. 

3. Het afhandelen van de uren heeft geen financiele consequentie.

  • U handelt de uren af naar 'Vervallen'. De medewerker krijgt geen vergoeding voor de meer gewerkte uren. Indien de medewerker minder heeft gewerkt, heeft dit ook geen gevolgen voor het salaris. U betaalt enkel de contract uren uit. Kies in deze situatie voor 'Vervallen'.