UITBETALEN VAKANTIEGELD | Zonder zorgen het vakantiegeld uitbetalen


Alles wat je niet met enige regelmaat doet, kost extra tijd. Zo ook de uitbetaling van het vakantiegeld. Wanneer je het vakantiegeld één keer per jaar uitbetaald, weet je misschien niet goed meer waar ook alweer te beginnen. Met deze helpfile helpen wij je graag op weg. Wij adviseren je van harte de stappen chronologisch op te volgen.


1. Begin op tijd en gebruik ons IMCAV model 

Plan één dezer dagen een moment in om de juiste controles uit te voeren voor de uitbetaling van het vakantiegeld. Dit komt de voorbereiding ten goede want je zal straks ook te maken krijgen met je reguliere mutaties en controles. Wij raden je van harte aan om de vakantiegeld IMCAV hierbij te hanteren.


2. Vakantiegeld helpfiles

Lees aandachtig de volgende helpfiles door:

I Vakantiegeld uitbetalen doe je zo

II Tip: De allerbeste vragen over vakantiegeld

III Wat is bijzonder tarief en hoe bepaal ik dit voor 2019


3. Bijzonder tarief 

Controleer heel zorgvuldig of de bijzonder tarief percentages bij de medewerkers correct zijn ingesteld. Gebruik hiervoor het rapport ‘Bijzonder tarieven’. Het bijzonder tarief percentage wordt gebaseerd op het jaarloon van het afgelopen jaar. Dit zijn ook de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst en de gegevens waar de Belastingdienst de voorheffing op baseert. 


Doe deze controle om teleurstellingen bij medewerkers te voorkomen, zij krijgen namelijk in het eerste kwartaal van 2020 een aanslag inkomstenbelasting indien de loonheffing niet correct is ingehouden in 2019. Deze controle is met name belangrijk bij medewerkers met een flexcontract en medewerkers nieuw in dienst. Medewerkers die nu een jaarloon hebben boven 19.389 euro maar minder dan 20.385 euro, en meer verdienen of meer werken, dan raden wij je aan het percentage te verhogen naar 43,25%, omdat zij op de grens zitten van 7,84% naar 43,25%. De medewerker kan via de opgave inkomstenbelasting altijd dit geld terugvragen, maar wordt niet verrast met een naheffing in april van het volgende jaar. 


4. Controleer het opgebouwde vakantiegeld 

Aan de hand van het rapport ‘Reserveringen’ kun je het opgebouwde vakantiegeld contoleren. Is de opbouw van het vakantiegeld consistent? Controleer bij een afwijking in een bepaalde maand of je deze kunt verklaren, door bijvoorbeeld een FTE- of loonswijziging.


5. Maak alvast concept loonstroken aan

Voor als je het fijn vindt, maak alvast concept loonstroken aan waarbij je je alleen focust op het vakantiegeld. 


Wanneer je de IMCAV volgt met de stappen hierboven dan kan er niets fout gaan en verloon je het vakantiegeld in één keer goed.