Hoe richt ik salariscomponenten in voor het aanvullend geboorteverlof?

Hoe richt ik salariscomponenten in voor het aanvullend geboorteverlof?

In deze helpfile wordt beschreven hoe je de salariscomponenten voor het aanvullende geboorteverlof kunt inrichten. Het voordeel van losse componenten is namelijk dat je deze apart kunt definiĆ«ren in de loonjournaalpost en netjes ziet terugkomen op de loonstrook van de medewerkers. Voor het aanvullende geboorteverlof ontvang je namelijk vanuit het UWV een vergoeding van 70% van het dagloon.

Staan in jullie organisatie deze componenten al ingericht? Dan kun je in onze helpfile: "Aanvullend geboorteverlof registreren en verwerken met uitkering vanuit het UWV" lezen, hoe je de inhouding en vergoeding kunt verwerken in het profiel van de medewerker.

De volgende stappen worden besproken:
  1. Inhouding aanvullend geboorteverlof aanmaken en inrichten
  2. Vergoeding aanvullend geboorteverlof aanmaken.

Inhouding aanvullend geboorteverlof aanmaken en inrichten

Stap 1
Ga naar de Instellingen van de organisatie, en klik door naar Salaris. Controleer of het inhoudingscomponent reeds is aangemaakt.

Stap 2
Klik op het plusteken om een nieuwcomponent aan te maken.

Stap 3
Kies bij berekening voor "Reguliere bruto inhouding op basis over een percentage van het uurloon".
Geef deze de omschrijving "inhouding aanvullend geboorteverlof" mee.
Geef het gewenste grootboeknummer aan.
Klik op bewaar om het component op te slaan.

De inhouding moet gekoppeld worden aan het vakantiegeld. De uitkering vanuit het UWV is namelijk gebaseerd op het SV-dagloon en dit is inclusief het vakantiegeld.

Stap 4
Scroll naar beneden totdat je onder Reserveringen het component vakantiegeld vind, klik op het potloodje om deze te openen.
  1. Voeg achter grondslag, via het plusteken, het zojuist aangemaakte component aanvullend geboorteverlof toe.
  2. Kies voor bewaar

De salariscomponenten staan nu juist ingesteld!

Vergoeding aanvullend geboorteverlof aanmaken

Stap 1
Ga naar de Instellingen van de organisatie, en klik door naar Salaris. Controleer of het vergoedingscomponent reeds is aangemaakt.

Stap 2
Klik op het plusteken om een nieuwcomponent aan te maken.

Stap 3
Kies bij berekening voor "Bruto vergoeding"
  1. Geef deze de omschrijving "vergoeding aanvullend geboorteverlof" mee.
  2. Geef het gewenste grootboeknummer aan.
  3. Klik op bewaar om het component op te slaan.
Heropen het component met het potloodje.
  1. Vink "betaald door UWV" aan.
  2. Voor uitkeringen vanuit het UWV mag namelijk lage Awf-WW, en moet hoge WAO-Aof berekend worden.

Beide componenten staan nu juist ingericht!
Je kunt het aanvullend geboorteverlof nu verwerken op de loonstrook van de medewerker.