Hoe voer ik een bijtelling voor een auto in? - Humanwave

Hoe voer ik een bijtelling voor een auto in?

Rijdt een medewerker in loondienst in de auto van de zaak? Dan geldt de 'regeling privégebruik auto van de werkgever'. Dit betekent dat je als werkgever een bedrag bij het loon van de betreffende werknemer moet tellen omdat hij of zij voordeel heeft van dit privégebruik. Het bedrag dat bij het loon wordt geteld is de zogenoemde bijtelling. De bijtelling is meestal 25% van de catalogusprijs van de auto. Wanneer de medewerker je een vergoeding betaalt voor het privégebruik, dan wordt de bijtelling verminderd met deze vergoeding.

Rijdt de medewerker de lease auto enkel zakelijk en maakt deze dus niet meer dan 500 privé kilometers per jaar? Lees dan hier verder. Deze helpfile gaat verder op hoe je de bijtelling juist instelt wanneer de medewerker wanneer er wel sprake is van de regeling privégebruik.

Nieuwe bedrijfsauto
Stap 1
Ga naar de arbeidsrelatie van de betreffende medewerker.

Stap 2
Bij de afspraken, kies je voor 'Voeg afspraak toe' en vervolgens selecteer je 'Bedrijfsauto'.

Stap 3
Daarna vul je de gegevens in het scherm dat verschijnt. De volgende gegevens zijn verplicht:
  1. Een omschrijving
  2. Bijtellingspercentage
  3. Cataloguswaarde
Stap 4
Klik op 'Bewaar' en de bijtelling wordt automatisch berekend met het salaris.
De auto vind je nu ook terug onder de bedrijfsmiddelen van de organisatie en de medewerker.

Let op: Je kunt ook een nieuw bedrijfsauto toevoegen vanuit de bedrijfsmiddelen, hiervoor volg je ongeveer dezelfde stappen als hieronder bij de bestaande bedrijfsauto zijn beschreven. Wanneer je vanuit Bedrijfsmiddelen een nieuwe bedrijfsauto toevoegt, wordt de afspraak direct juist

Bestaande bedrijfsauto
Stap 1
Ga naar de bedrijfsmiddelen van de betreffende medewerker.

Stap 2
Klik op het plusteken rechtsboven in het scherm, en kies voor de auto en daarna voor "beschikbaar".

Stap 3
De beschikbare bedrijfsauto's worden getoond. Selecteer de juiste en klik op volgende.

Stap 4
Geef in dit scherm het volgende aan:
  1. De toekenningsdatum; de periode dat de medewerker er in gaat rijden
  2. Eigen risco: indien van toepassing.
  3. Geen bijtelling: deze laat je leeg.
  4. Het bijtellingspercentage is reeds bepaald
  5. Eigen bijdrage: indien van toepassing.
Kies Bewaar, om de bedrijfsauto toe te kennen.