Hoe werkt het rollen- en rechtenmodel? - Humanwave

Hoe werkt het rollen- en rechtenmodel?

Behalve dat medewerkers hun eigen dashboard kunnen gebruiken, kan je in Humanwave instellen welke medewerker bepaalde gegevens mag inzien en/of wijzigen. Er zijn verschillende rechten die aan een medewerker verleend kunnen worden. In de bijlage vind je een tabel waarin uitgebreid wordt weergegeven wat per rol mogelijk is voor de betreffende medewerker. De rollen en bijbehorende rechten zijn standaard gedefineerd in Humanwave. Rollen kunnen niet extra of minder rechten toegewezen krijgen. 

In de bijlage vind je drie verschillende uitgebreide overzichten. In deze documenten staat wat elke rol op welk niveau kan inzien. 
 1. Rollen en rechten op afdelingsniveau
 2. Rollen en rechten op locatieniveau
 3. Rollen en rechten op bedrijfsniveau
 4. Rollen en rechten op organisatieniveau 

Hoe kan ik een medewerker een rol toekennen?
 • Om medewerkers specifieke rollen te geven ga je naar de hoofdpagina van de organisatie en klik je op 'Autorisatie'.
 • Door op het plusteken te klikken krijg je de mogelijkheid medewerkers een rol te geven.
 • De medewerker die nu een rol heeft gekregen krijgt hier geen melding van. 
Naast de rollen die toe te kennen zijn via 'Autorisatie' is er nog de rol 'Projectmanager' toe te kennen via 'Urenregistratie' wanneer je gebruik maakt van deze module. De rol 'Projectmanager' heeft enkel additionele rechten binnen 'Urenregistratie'. Zo kan deze medewerker de projecten beheren en ook de uren van medewerkers op deze projecten inzien en goedkeuren.

Rollen en bijbehorende rechten in het kort
Wanneer je een nieuwe medewerker aanmaakt in Humanwave heeft deze standaard 'Geen rol'. Hieronder vind je een verkort overzicht over wat welke rol kan inzien. Voor het uitgebreide overzicht verwijzen we je graag door naar de onderstaande bijlagen. 
Let op: het onderstaande overzicht is gebaseerd op een rol op organisatieniveau. Voor afdeling-, locatie- of bedrijfsspecifieke rollen zie de bijlage. 
 1. Geen rol: Dit is de standaard instelling, medewerkers die hiermee inloggen kunnen enkel in hun eigen profiel gegevens inzien, en eigen planningsverzoeken aanvragen. 
 2. Werknemer: Hiermee heeft medewerker toegang tot de organisatie waar de gehele planning van alle medewerkers ingezien kan worden. Verder kunnen de medewerkers enkel bij hun eigen profiel.
 3. Administratief medewerker: Deze rol heeft toegang tot de planning, een aantal beperkte rapporten en enkel de zakelijke gegevens van andere medewerkers. 
 4. Administratief hr medewerker: Deze rol heeft toegang tot de NAW-gegevens van alle medewerkers en de planning. Salarisgegevens zijn niet zichtbaar.
 5. Salarisadministrateur: Deze rol heeft toegang tot bijna alles in Humanwave, ook de salarisgegevens. De salarisadministrateur kan niet in de instellingen, niet rollen toekennen aan andere medewerkers en heeft bij documenten alleen inzicht in het type 'salaris'. 
 6. HR manager: Deze rol heeft toegang tot bijna alles in Humanwave, ook de salarisgegevens. De HR manager kan niet in de instellingen en niet rollen toekennen aan andere medewerkers.
 7. Supervisor: Dit is de beheerder's rol. Hiermee heb je overal toegang tot in jullie organisatie en kan je andere medewerkers rollen toekennen.
De rol van de manager in het kort
De rol van de manager is aan elke medewerker toe te kennen. Dit gaat namelijk middels een relatie tussen de manager en de ondersteunende medewerker. Naast een rol, zoals bijvoorbeeld Administratief medewerker, kan een medewerker dus ook manager zijn. Met de rol van manager kan deze medewerker extra zaken inzien of uitvoeren bij de ondersteunende medewerkers. Denk hierbij onder andere aan:
 1. NAW-gegevens inzien;
 2. Planning inzien en verzoeken indienen voor ondersteunende medewerkers;
 3. Salarisgegevens kunnen niet ingezien worden;
 4. Goedkeuren van aanvragen (afhankelijk van de instellingen).
Voor een uitgebreid overzicht verwijzen je graag door naar de onderstaande bijlagen. 
Wil je weten hoe je de rol van de manager instelt? Lees dan hier verder.

  • Related Articles

  • Hoe kan ik medewerkers een rol geven?

   Wanneer het de bedoeling is dat je medewerkers meer informatie mogen zien in de organisatie, bijvoorbeeld omdat ze verantwoordelijk zijn voor de salarisadministratie of omdat ze de planning voor de medewerkers moeten invoeren, kan je de medewerker ...
  • Hoe kan ik ATV rechten toevoegen in Humanwave?

   Hebben jouw medewerkers in jullie organisatie recht op ATV of ADV? Dit kun je in Humanwave naar wens instellen. ATV wordt op dezelfde manier berekend als het verlof: op basis van het voltijdrecht, het fte, en de contractduur. In deze helpfile zullen ...
  • Hoe kan ik een functie toevoegen aan de organisatie?

   Als werkgever wil je duidelijk hebben welke functies er binnen jouw organisatie vervuld worden. In Humanwave heb je de mogelijkheid om deze functies toe te voegen, zodat je deze kunt instellen bij de medewerkers. In deze helpfile leggen wij uit hoe ...
  • Hoe kan ik een vaste planning toevoegen/wijzigen bij een medewerker?

   Medewerkers met een vast aantal werkuren per week werken vaak ook in een vast rooster. Dit wil je natuurlijk overzichtelijk registreren bij deze medewerkers, zodat je bijvoorbeeld kunt inzien of er genoeg bezetting is. Ook kun je dan bijvoorbeeld ...
  • Hoe kan ik een afdeling toevoegen aan de organisatie?

   Als jouw organisatie verschillende afdelingen heeft kun je deze toevoegen in Humanwave, zodat de medewerkers aan de juiste afdeling gekoppeld kunnen worden. In deze helpfile wordt uitgelegd hoe je een afdeling toevoegt. Stap 1 Ga naar de algemene ...