Hoe verleng ik een contract voor een medewerker? - Humanwave

Hoe verleng ik een contract van een medewerker?

Wanneer het contract van een medewerker verlengd wordt, dient er in Humanwave een nieuw contract te worden toegevoegd. Zo houd je zicht op hoeveel tijdelijke contracten een medewerker heeft gehad en of deze eventueel al recht heeft op een vast contract. (Wanneer moet een medewerker een contract voor onbepaalde tijd krijgen?)

Er is sprake van een van de volgende situatie:
- een tijdelijk contract loopt af en de medewerker wordt verlengt met een nieuw tijdelijk contract;
- een tijdelijk contract loopt af en deze wordt omgezet naar een vast contract.

Wordt het tijdelijke contract voor de einddatum omgezet in een vast contract? Lees dan onze helpfile: Een medewerker krijgt eerder een vast contract

Stap 1
Ga naar de arbeidsrelatie van de medewerker waarvan je het contract wilt verlengen.

Stap 2
Klik op 'Contract toevoegen' rechtsboven in het scherm.
In het scherm wat naar voren komt, kies je voor "Een nieuw contract voor deze medewerker".
Klik op 'Volgende'.

Instellingen dienstverband
  1. Opvolger huidig contract: Deze laat je aangevinkt staan, behalve als:
    1. Het vakantiegeld moet worden uitbetaald;
    2. De medewerker eerst stagiair was en nu in dienst komt.
  1. Neem contract instellingen over: Deze laat je aangevinkt staan, behalve als:
    1. De medewerker eerst stagiair was en nu in dienst komt.
Arbeidsrelatie
  1. Type arbeidscontract: Deze pas je enkel aan wanneer het type contract wijzigt.
    1. Bijvoorbeeld een oproepkracht die een standaard medewerker (vaste-uurder) wordt.
  2. Bedrijf: Dit pas je alleen aan als een medewerker voor een ander bedrijf binnen de organisatie gaat werken.
  3. Contractduur:
    1. Krijgt de medewerker een tweede (of derde) contract voor bepaalde tijd, kies dan de duur van het contract. De einddatum zal automatisch ingeladen worden.
    2. Krijgt de medewerker een contract voor onbepaalde tijd, dan kies je hier voor 'Vast'.
  4. Ondertekend: Met de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), is het zo dat voor niet-ondertekende arbeidscontracten de hoge WW/AWF-premie geldt. Wanneer deze niet aangevinkt is, wordt er automatisch hoge WW/AWF berekend.
  5. Nr. Inkomensverhouding: Wanneer het contract opvolgend wordt verlengt, hoef je dit nummer niet aan te passen.
    1. Wanneer je deze wel moet ophogen kun je teruglezen in onze helpfile: "Wanneer moet je het nummer inkomsenverhouding aanpassen?"
  6. Datum: Afhankelijk van de contractduur, word hier de einddatum automatisch ingeladen, natuurlijk ben je vrij om deze data aan te passen wanneer deze anders zijn afgesproken.
  7. Einde proeftijd: Dit veld vul je alleen indien een proeftijd met de medewerker is afgesproken. Bij contractverlengingen is die meestal niet van toepassing.

In de schermen die volgen, kan je eventueel standaard belastinginstellingen aanpassen, deze zijn vaak onveranderd.
In de volgende schermen kan je eventueel overige arbeidsvoorwaarden aanpassen, zoals salaris, vakantiegeld, verlof en andere vergoedingen.
In het laatste scherm kies je voor 'Bewaar' om het nieuwe contract op te slaan.
De nieuwe arbeidsrelatie is nu aangemaakt.

Na het aanmaken van het nieuwe contract worden de verlofrechten en reserveringen herberekend.