Belangrijke HR- en Salarisveranderingen voor 2024 en 2025

Belangrijke HR- en Salarisveranderingen voor 2024 en 2025

Blijf goed op de hoogte en voorbereid! Ontdek wat er verandert vanaf juli 2024 en in 2025.

1. Vervaltermijn Wettelijke Vakantiedagen per 1 juli 2024
Wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd, met enkele uitzonderingen*. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na vijf jaar. Dit betekent dat wettelijke vakantiedagen die in 2023 zijn opgebouwd, vervallen op 1 juli 2024, terwijl bovenwettelijke vakantiedagen uit 2023 verjaren op 1 januari 2029.

Het is essentieel om werknemers tijdig te informeren over deze termijnen. Doe je dit niet, dan behouden werknemers het recht op niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen na de vervaltermijn.

Heb je nog geen actie ondernomen? Doe dit dan snel. Gebruik hiervoor het rapport ‘Wettelijk en bovenwettelijk verlof per medewerker’. Ontdek hier het rapport.

*Uitzonderingen op het vervallen van verlof kunnen zijn:
  • Arbeidsongeschiktheid: Bij ziekte kan de vervaltermijn worden verlengd.
  • Zwangerschaps- of bevallingsverlof: Dit kan de vervaltermijn van vakantiedagen beïnvloeden.
  • Langdurige arbeidsongeschiktheid: Bij langdurige ziekte kan er een uitzondering worden gemaakt.
  • Overmacht of bijzondere omstandigheden: In sommige gevallen kunnen buitengewone omstandigheden leiden tot een verlenging van de vervaltermijn.
Wil je meer weten over vakantiedagen, klik dan hier.

2. Stijging van het Minimumuurloon per 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 stijgt het minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder naar € 13,68 bruto per uur, een verhoging van 3,09% ten opzichte van 1 januari 2024.

Leeftijd
Minimumuurloon per 01-07-2024
Minimumuurloon per 01-01-2024
21 jaar en ouder
€ 13,68
€ 13,27
20 jaar
€ 10,95
€ 10,62
19 jaar
€ 8,21
€ 7,96
18 jaar
€ 6,85
€ 6,64
17 jaar
€ 5,40
€5,24
16 jaar
€ 4,72
€ 4,58
15 jaar
€ 4,10
€ 3,98

Heb je je salarisadministratie aan onze Salaris Experts uitbesteed? Wij zorgen ervoor dat de nieuwe minimumlonen vanaf 1 juli 2024 correct worden doorgevoerd.

3. Automatische Verwerking van CAO-Veranderingen per 1 juli 2024
De CAO-veranderingen die vanaf 1 juli 2024 van toepassing zijn op jouw organisatie, worden automatisch verwerkt wanneer onze Salaris Experts jouw salarisadministratie beheren. Alle wijzigingen worden nauwkeurig en op tijd doorgevoerd, zodat jouw organisatie altijd in overeenstemming is met de nieuwste CAO-bepalingen.

4. Wijziging in Beoordeling van WIA-uitkering door UWV
Het UWV gaat vanaf 1 juli 2024 bij de beoordeling van het arbeidsongeschiktheidspercentage voor een WIA-uitkering uitsluitend uit van de werkelijke inkomsten van de werknemer (praktische schatting). Dit moet de doorlooptijd van WIA-beoordelingen verkorten, waardoor het UWV jaarlijks tussen de 2.000 en 4.000 extra WIA-claimbeoordelingen kan uitvoeren.

5. CO2-uitstoot Rapporteren vanaf 100 Werknemers
Vanaf 1 juli 2024 zijn organisaties met 100 werknemers of meer verplicht de CO2-uitstoot van hun zakelijke verkeer en woon-werkverkeer te rapporteren. Deze gegevens moeten uiterlijk 25 juni 2025 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit geldt niet voor werkgevers die geen vergoedingen verstrekken of vervoer beschikbaar stellen.

De CO2-uitstoot wordt per type vervoermiddel gerapporteerd, waarbij de privacy van werknemers wordt gerespecteerd. In 2025 wordt de totale CO2-emissie vastgesteld en indien deze onder het plafond blijft, zullen nieuwe collectieve afspraken worden gemaakt tot 2030. Zo niet, dan komt er vanaf 2026 een verplichte norm voor individuele werkgevers.


Whitepaper HR en Salarisveranderingen 2024
Heb je de belangrijke wetten en wijzigingen die per 1 januari 2024 zijn ingegaan al toegepast? Je kunt de whitepaper hier downloaden. Zo ben je op de hoogte van alle wetgeving die voor jouw organisatie van belang is.


Wetten die Gesneuveld zijn of Nog in Behandeling zijn
In april 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor een extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 afgewezen. De reguliere indexering is wel doorgevoerd.
Hier zijn enkele wetsvoorstellen die in behandeling zijn:
  • Wet werken waar je wilt en de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie zijn niet aangenomen.
  • Verplichte vertrouwenspersoon: Dit wetsvoorstel is nog in behandeling.
  • Wet meer zekerheid flexwerkers: Beoogd ingangsjaar 2026.
  • Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden: Beoogde ingangsdatum 1 januari 2026.
  • Wet modernisering concurrentiebeding: In behandeling, ingangsdatum nog niet bekend.
  • EU-richtlijn voor beloningstransparantie: Implementatie uiterlijk op 7 juni 2026.

Bekende en Verwachte Wetgeving voor 2025
Hieronder vind je een overzicht van enkele wijzigingen die per 1 januari 2025 worden verwacht:
  1. Opheffing van het Handhavingsmoratorium op de Wet DBA
    Vanaf 1 januari 2025 kan de Belastingdienst bij een onjuiste kwalificatie van de arbeidsrelatie correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen opleggen, eventueel met een boete. Dit heeft als doel de kwalificatie van arbeidsrelaties te verduidelijken en schijnzelfstandigheid aan te pakken.
  2. Regeling Pensioenbedrag Ineens en RVU
    Werknemers krijgen de mogelijkheid om maximaal 10% van hun ouderdomspensioen in één keer op te nemen en dit vrij te besteden. Deze uitkering kan plaatsvinden op de ingangsdatum van het pensioen of in januari van het jaar volgend op het jaar waarin de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Deze tweede optie is alleen beschikbaar voor werknemers die met pensioen gaan in de maand waarin zij de AOW-leeftijd bereiken of op de eerste dag na deze maand. De beoogde ingangsdatum is verschoven van 1 juli 2024 naar 1 januari 2025.

    De regeling voor vervroegde uittreding (RVU) biedt werkgevers een belastingvoordeel tot een bepaald bedrag. Dit voordeel blijft geldig tot 2026.
  1. Versobering van de 30%-regeling voor Expats
    De 30%-regeling voor expats wordt verder versoberd. Vanaf 2025 kan de regeling niet langer worden toegepast op loon boven de Balkenendenorm (€ 233.000 in 2024). Daarnaast neemt het belastingvoordeel geleidelijk af over een periode van vijf jaar. Details worden op Prinsjesdag 2024 bekendgemaakt.
  2. Compensatie Transitievergoeding
    Kleine werkgevers die hun bedrijf beëindigen vanwege pensionering of overlijden, hebben recht op compensatie van de transitievergoeding voor hun werknemers. De compensatie bij bedrijfsbeëindiging vanwege ziekte van de werkgever wordt echter niet ingevoerd.
  3. Bijtelling Elektrische Auto's
    De bijtelling voor volledig elektrische auto’s stijgt van 16% naar 17% voor auto's met een cataloguswaarde tot € 30.000. Dit betekent hogere kosten voor het privégebruik van zakelijke elektrische auto's.
  4. Transitie naar een Nieuw Pensioenstelsel
    Werkgevers moeten uiterlijk per 1 januari 2025 een transitieplan hebben opgesteld voor de invoering van de nieuwe pensioenregeling en arbeidsvoorwaardelijke afspraken hebben gemaakt.
  5. Vereenvoudiging van het Verlofstelsel
    Het huidige verlofstelsel is complex en vatbaar voor kostbare fouten door de stapeling van verlofregelingen. De vereenvoudiging, waarbij het aantal verlofsoorten wordt teruggebracht van tien naar drie, bevindt zich momenteel in de fase van scenarioverkenning en verdere uitwerking. Het is nog niet als concreet wetsvoorstel ingediend bij de Eerste of Tweede Kamer. Verdere implementatie en uitwerking van deze vereenvoudiging ligt bij het volgende kabinet.
  6. Aanpassing van de Norm voor Overwerk met betrekking tot de WW-premie
    De arbeidsduur waarbij de norm voor overwerk moet worden aangepast, wordt verlaagd van 35 uur naar 30 uur per week. Dit vergroot de interne wendbaarheid van bedrijven en vermindert het risico op onverwachte naheffingen bij overwerk. Vanaf 2025 geldt deze herziening voor contracten van minder dan 30 uur per week.
  7. Hogere Premies ZW en WGA per 2025
    De premie voor de WGA stijgt van 0,77% naar 0,83%, en de premie voor de ZW van 0,45% naar 0,50%. Eind 2024 ontvangt elke grote en middelgrote organisatie van de Belastingdienst de exacte Whk-premie voor 2025, gebaseerd op hun instroom in de ZW en WGA. Kleine werkgevers krijgen in december een sectorale premie. Werkgevers kunnen hun premie voor 2025 ook zelf berekenen via de premiewijzer op uwv.nl.

    Eigenrisicodragers voor de Ziektewet en/of WGA betalen geen Whk-premie, maar zijn zelf verantwoordelijk voor uitkeringen en re-integratie van langdurig zieke werknemers. Dit risico kan worden verzekerd bij een particuliere verzekeraar. Werkgevers die vanaf 2025 eigenrisicodrager willen worden, moeten dit vóór 2 oktober 2024 aanvragen.
  1. Afschaffen van het Lage-inkomensvoordeel (LIV)
    Per 1 januari 2025 verdwijnt het lage-inkomensvoordeel (LIV), dat onderdeel is van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Het LIV blijkt onvoldoende bij te dragen aan het doel om meer mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aan een baan te helpen.
  2. Vaker LKV en Afbouw van LKV Ouderen
    De criteria voor het Loonkostenvoordeel (LKV) worden verruimd voor het herplaatsen van werknemers met een arbeidsbeperking, waardoor werkgevers in meer gevallen in aanmerking komen voor loonkostenvoordeel. Het loonkostenvoordeel voor bedrijven die oudere werknemers in dienst hebben, wordt stapsgewijs afgebouwd. Per 1 januari 2026 is dit voordeel niet meer beschikbaar voor nieuwe werknemers. Voor werknemers die op of na 1 januari 2024 zijn gestart, geldt een lager voordeel, terwijl het hogere voordeel blijft gelden voor werknemers die vóór die datum zijn begonnen.

Tot Slot
Wij houden de wetgeving voor je in de gaten en zullen je regelmatig informeren over actuele veranderingen. Zo mis je niets en kun je je concentreren op wat echt belangrijk is.


    • Related Articles

    • Whitepaper: De HR en Salarisveranderingen 2024

      Speciaal voor jou hebben wij alle 2024 HR & Salaris veranderingen verzameld in 1 whitepaper. Wij adviseren je de whitepaper goed door te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan in 2024. En gebruik de whitepaper als naslagwerk voor 2024. ...
    • 10 veel voorkomende HR en Salaris situaties

      In deze helpfile vind je een overzicht van 10 situaties welke veel voorkomen in de HR- en salarisadministratie. In het document worden de volgende situaties besproken: De medewerker krijgt een verlenging van zijn contract - zie ook deze helpfile voor ...
    • Beste advies wat wij je kunnen geven (Humanwave HR)

      De HR administratie kenmerkt zich door veranderingen en mutaties die niet dagelijks plaatsvinden. Routine krijgen in zaken die niet veel voorkomen is daarom best lastig. Hoe zorg je er dan voor dat je 100% weet wat je doet in Humanwave en dat je dit ...
    • Waar kun je onze HR & Salaris Expertise voor inzetten?

      Loop je weleens vast bij het correct interpreteren van de complexe HR- en salariswetgeving? Stuit je regelmatig op uitdagingen waarvoor je niet direct een antwoord hebt of waarbij je het gevoel hebt dat je expertise tekortschiet? Misschien ben je ...
    • Beste advies wat wij je kunnen geven (Humanwave HR + Salaris module)

      De HR- en Salarisadministratie kenmerkt zich door veranderingen en mutaties die niet dagelijks plaatsvinden. Routine krijgen in zaken die niet veel voorkomen is daarom best lastig. Hoe zorg je er dan voor dat je 100% weet wat je doet in Humanwave en ...