De werkkostenregeling in het salarisproces - Humanwave

De werkkostenregeling (WKR) in het salarisproces

Ga via Start naar Salaris, en klik door naar de kop: WKR. In dit scherm vind je vier secties rondom de werkkostenregeling (WKR). 

Totalen:
Dit is een samenvatting van alle gegevens en dient als input voor de loonaangifte. Let op dit zijn de totalen voor de hele organisatie. 

Niet toegewezen bedragen:
Hier staan vergoedingen waarover je nog moet beslissen of ze netto belast of onbelast zijn. Pas na deze keuze wordt er een grootboekrekening toegekend.

Belast:
Hierin staat overzichtelijk naar oorsprong (Salaris / Declaraties en Financiële administratie) de netto belaste vergoedingen. Door op toon meer te klikken kan je eventueel nog posten verschuiven naar onbelast.

Onbelast:
Hierin staat overzichtelijk naar oorsprong (Salaris / Declaraties en Financiële administratie) de netto belaste vergoedingen. Door op toon meer te klikken kan je eventueel nog posten verschuiven naar belast.




Wat gebeurt er als...
  1. Ik kies voor belast bij een niet toegewezen bedrag?
    Dan wordt de grootboekrekening vanuit de salarisberekening component voor "Belast" gekoppeld en krijgt het bedrag een kenmerk belast. De totalen worden dan bijgewerkt.
  1. Ik kies voor belast van een onbelaste vergoeding?
    Dan wordt de grootboekrekening vanuit de salarisberekening component voor "Onbelast" gekoppeld en krijgt het bedrag een kenmerk onbelast. De totalen worden dan bijgewerkt.
  1. Ik kies voor opnieuw berekenen?
    Dan worden de totalen bijgewerkt met de laatste gegevens. Op dit moment werken we de totalen elke nacht bij. Mocht je sneller de totalen willen zien, dan kan je op deze knop drukken.
  1. Ik kies voor het plusteken bij financiële boekingen?
    Dan kan je kosten die meetellen in het belaste gedeelte van de WKR toevoegen. (Let op: Bedragen zijn altijd inclusief BTW). Daarnaast kan je voor het kostenoverzicht bij type de categorie selecteren waarin deze kosten op het kostenoverzicht geboekt dienen te worden.


    • Related Articles

    • Hoe groot is de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR)?

      Jaarlijks wordt de grootte van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) bepaald. In de basis wordt de fiscale waarde van de vrije ruimte bepaald als percentage van de totale loonsom voor loonbelasting in één jaar. De vrije ruimte kun je ...
    • Werkkostenregeling (WKR)

      Wij horen regelmatig van ondernemers vragen hoe het ook al weer zit met de kosten en de werkkostenregeling. Wij informeren je hier graag over. De Belastingdienst onderscheidt de onderstaande categorieën: Gerichte vrijstellingen Vergoedingen die nodig ...
    • Korte uitleg van de werkkostenregeling

      De werkkostenregeling (WKR) heeft betrekking op netto vergoedingen, bedrijfsborrels en -feesten. Van de belastingdienst krijg je een vrije ruimte die je zonder bewijslast mag gebruiken om te geven aan je medewerkers. Kom je echter boven deze vrije ...
    • Hoe geef ik een overschrijding van de werkkostenregeling op in de loonaangifte?

      Wanneer de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) is overschreden, dan dien je over dat bedrag 80% eindheffing te betalen. Dit dien je uiterlijk in de aangifte van januari van het opvolgende kalender jaar te doen. Let op: in de aangifte geef je ...
    • Whitepaper: de werkkostenregeling (WKR)

      Binnen de loonheffingen behoort in principe alles wat een werkgever aan een medewerker verstrekt of vergoedt tot het belaste loon. De WKR geeft de mogelijkheid om toch een aantal zaken belastingvrij aan de werknemer te kunnen vergoeden. Het is dus ...