Werken jullie met ZZP'ers? In het Belastingplan is er weinig duidelijkheid te vinden over de zzp'ers, noch is het duidelijk waar ZZP'ers nu precies aan moeten voldoen om volwaardig ZZP'er te zijn.
Wel weten we dat vanaf 1 januari 2025 de Belastingdienst strenger gaat optreden tegen schijnzelfstandigheid bij zzp'ers. Dit betekent dat het huidige handhavingmoratorium, waarbij er beperkt werd gecontroleerd op schijnconstructies, komt te vervallen.
Hoe het er in de praktijk zal gaan uitzien?
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor verzuim- en vergrijpboetes.
Het opheffen van dit moratorium is bedoeld om eerlijke concurrentie te bevorderen en om de arbeidsmarkt gelijker te maken. Dit besluit is vooral van invloed op bedrijven die ZZP'ers inzetten voor werk dat niet als zelfstandige arbeid kan worden beschouwd, zoals het bepalen van werktijden en taken door de opdrachtgever. De regels zijn onder andere gebaseerd op de jurisprudentie van eerdere rechtszaken, zoals die tegen Deliveroo. Daarbij wordt gekeken naar criteria zoals de mate van zelfstandigheid en ondernemersrisico die de zzp'er loopt.
Voor bedrijven en opdrachtgevers is het belangrijk om (vóór 1 januari 2025) de overeenkomsten en werkrelaties grondig te evalueren. Als er twijfel bestaat over de status van een ZZP’er, kan het verstandig zijn om een arbeidsovereenkomst aan te bieden of het werk via een uitzendconstructie te laten verlopen, dan zit je in ieder geval goed.
Wij raden niet aan om met modelovereenkomsten te blijven werken en deze op te sturen naar de Belastingdienst. Wij vermoeden dat er niets gedaan gaat worden. Wil je zekerheid? Kijk op de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie. De webmodule is een online vragenlijst die een indicatie geeft of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd, of niet.
3 Risico's voor bedrijven
- Hoewel er in 2025 geen boetes worden opgelegd voor schijnzelfstandigheid, kunnen bedrijven in de toekomst geconfronteerd worden met boetes en naheffingen als de situatie van schijnzelfstandigheid wordt vastgesteld. Dit kan in latere jaren leiden tot belastingaanslagen en het terugbetalen van premies.
- De Belastingdienst kan besluiten om de arbeidsrelatie van ZZP'ers te herkwalificeren naar een dienstbetrekking. Dit betekent dat de onderneming verplicht kan worden om loonbelasting en premies af te dragen, zelfs als er sprake was van een contract voor zelfstandige arbeid. En dit kan gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarden en -rechten.
- Het gebruik van ZZP'ers in schijnconstructies kan leiden tot schade aan de reputatie van bedrijven, vooral als ze in de publiciteit komen vanwege mogelijke rechtszaken of Belastingdienstonderzoeken.
7 Tips voor jou
- Alle werkrelaties met ZZP'ers moeten zorgvuldig herzien worden en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de criteria van zelfstandigheid. Kijk bijvoorbeeld naar de mate van onafhankelijkheid van de ZZP'er, de vrijheid om eigen werktijden en werkomstandigheden te bepalen, en het ondernemersrisico dat de ZZP’er draagt.
- In plaats van modelovereenkomsten die niet altijd goed aansluiten bij de werkelijke situatie, kun je overwegen om een modelovereenkomst op maat te maken of juridisch advies in te winnen om zekerheid te krijgen over de arbeidsrelatie.
- De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie is een nuttige tool. Je kunt de tool gebruiken om te controleren of de arbeidsrelatie van een ZZP'er voldoet aan de vereisten voor zelfstandigheid of dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.
- Als er twijfel bestaat over de zelfstandigheid van een ZZP'er, is het verstandig om een arbeidsovereenkomst aan te bieden of het werk via een uitzendconstructie te regelen. Dit kan helpen om de relatie juridisch juist in te richten en risico's te vermijden.
- Zorg ervoor dat alle afspraken met ZZP'ers goed worden gedocumenteerd, met inbegrip van de zelfstandigheid van de samenwerking en de voorwaarden die het werk reguleren. Dit kan helpen bij eventuele toekomstige controles door de Belastingdienst.
- Zorg ervoor dat de ZZP'er een hoge mate van zelfstandigheid heeft in het bepalen van zijn of haar werkmethoden en planning. Dit kan voorkomen dat de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstbetrekking.
- Laat Humanwave je helpen met het uitvoeren van een ZZP-check bij jullie. Mail naar advies@#humanwave.nl Ja, ik heb een ZZP-check nodig,