Hoe kan ik het plus/min saldo corrigeren?

Hoe kan ik het plus/min saldo corrigeren?

Werk jij met plus/min uren omdat je een jaarurennorm hebt afgesproken met de medewerker? Dan is er grote kans dat er aan het einde van het kalenderjaar de plus/min uren verrekend moeten worden. In deze helpfile zullen we je uitleggen hoe je makkelijk het plus/min uren saldo verrekend. 

Hoe werkt een jaarurennorm ook alweer?
Met een jaarurennorm spreek je een aantal uren af over een langere periode bijvoorbeeld over een jaar (of over een maand). Deze uren worden teruggerekend naar een gemiddeld aantal uren per week. Bijvoorbeeld, je spreekt met de medewerker af dat deze 1040 uur in een jaar maakt. Teruggerekend komt dit neer op 20 uur per week. Het maakt in dit geval niet uit of de medewerker 30 of 15 uur per week maakt, deze krijgt altijd 20 uur per week uitbetaald. Meer of minder uren ten opzichte van de contracturen worden dan verrekend met het plus/min saldo. Aan het eind van het jaar moet het openstaande saldo, indien deze er is nog verrekend worden met de medewerker. 

Sectoren waar veel jaarurennorm voorkomen zijn bijvoorbeeld de kinderopvang of de horeca. 

Hoe moet ik plus-uren corrigeren?
Wanneer er een hoog aantal plus-uren bij een medewerker staan wil je deze wellicht verrekenen. Misschien wil je deze uren laten uitbetalen, of juist bij het verlofsaldo laten op tellen. Beide opties zijn mogelijk in Humanwave. 

Stap 1
Ga naar het profiel van de medewerker, en ga vervolgens in het linkermenu naar de planning. Blijf op het kopje "jaar". 
Achter de roze stok zie je het plus/min uren saldo. In het onderstaande voorbeeld zijn er 37.75 plus-uren. Stap 2
Klik op het plusteken rechtsboven in. 
Onderaan zie je de optie "Correctie plus/min uren". 

Stap 3
Er opent een nieuw scherm. Hier zie je het huidige saldo, de opties voor het afhandelen van de plus uren en kun je kiezen op welke datum je deze wilt verwerken. De opties voor het afhandelen zijn: 
 1. Uitbetalen > de plus-uren worden uitbetaald. Werk je met onze salarisverwerking? Dan worden de uren klaar gezet voor de eerstvolgende verloning. 
 2. Tijd voor tijd > de plus-uren worden bij het verlofsaldo opgeteld. 
 3. Laat vervallen > de plus-uren komen te vervallen. De uren worden weggeschreven. 


Kies de gewenste manier van afhandelen, je kunt de uren ook verdelen, door bijvoorbeeld 10 uren uit te betalen en 20 uur te verrekenen met het tijd voor tijd saldo. Voeg eventueel een notitie toe. Je kunt niet meer uren dan het beschikbare saldo verrekenen. 

Klik op 'Bewaar' om de wijziging op te slaan. 

Hoe moet ik min-uren corrigeren?
Min-uren corrigeer je op dezelfde manier. Enkel bij stap 3 zie je een net een ander scherm. Het kan zijn dat je aan het eind van het jaar zit. In dit geval komen min-uren vaak te vervallen, omdat de medewerker niet voldoende is ingezet en dit valt ten koste van de werkgever. 
 1. Corrigeer met salaris > de min-uren worden verrekend met het salaris. Werk je met onze salarisverwerking? Dan worden de negatieve uren klaar gezet voor de eerst volgende verloning. 
 2. Corrigeer met tijd voor tijd > de plus-uren worden van het verlofsaldo afgehaald. 
 3. Laat vervallen > de min-uren komen te vervallen. De uren worden weggeschreven. 


Kies de gewenste manier van afhandelen, je kunt de uren ook verdelen, door bijvoorbeeld 10 uren laten en 5 uur te verrekenen met het tijd voor tijd saldo. Voeg eventueel een notitie toe. Je kunt niet meer uren dan het beschikbare saldo verrekenen. 
  • Related Articles

  • Plus/min uren overzetten naar het verlofsaldo

   Wanneer je het opgebouwde plus/min saldo wilt opnemen of laten uitbetalen dan moet dit saldo eerst worden overgezet van het plus/min uren saldo naar het verlofsaldo. Hoe je dit doet, wordt in deze helpfile uitgelegd. Plus/minuren overzetten via Plus ...
  • Waar kan ik de extra of minder gewerkte uren controleren en afhandelen?

   Wanneer je per week de uren van de medewerkers afhandelt, wil je snel kunnen controleren of er extra of minder gewerkte uren zijn. Je kunt deze uren op twee plekken in Humanwave controleren:  Organisatieniveau: hier krijg je een overzicht per week, ...
  • Hoe handel je extra en/of minder gewerkte uren af?

   Je gebruikt Humanwave voor het uitbetalen van de salarissen en de medewerkers registreren de gewerkte uren in Humanwave. De medewerkers hebben de uren ingevoerd; je dient de uren af te handelen om de salarissen te betalen. In deze helpfile gaan wij ...
  • Hoe kan ik reiskosten salderen?

   Het kan zo zijn dat jouw organisatie het woon-werkverkeer van medewerkers vergoedt tot X aantal kilometers per enkele reis, en voor andere zakelijke kilometers een hoger bedrag vergoed dan de fiscaal vrijgestelde €0,21 per kilometer. Hierdoor worden ...
  • Bitcare Integratie | Plannen & afhandelen uren

   Werk je met de integratie tussen Humanwave en Bitcare dan wil je natuurlijk optimaal kunnen plannen, en uiteindelijk wil je ook de gerealiseerde uren juist afhandelen zodat de uren op de loonstrook, het plus/min saldo, en verlofuren kloppen. In deze ...