Hoe kan ik reiskosten salderen?

Hoe kan ik reiskosten salderen?

Het kan zo zijn dat jouw organisatie het woon-werkverkeer van medewerkers vergoedt tot X aantal kilometers per enkele reis, en voor andere zakelijke kilometers een hoger bedrag vergoed dan de fiscaal vrijgestelde €0,21 per kilometer. Hierdoor worden de medewerkers die verder van het werk wonen benadeeld. Omdat zij niet volledig vergoed worden voor woon-werkverkeer, maar wel belasting betalen over de andere zakelijke kilometers. 

Voorbeeld:
De woon-werk reiskosten worden vergoed tot 50 kilometer per enkele reis. Voor andere zakelijke ritten wordt een hogere vergoeding van €0,25 per kilometer gehanteerd.
Een medewerker woont op 80 kilometer afstand van het werk. Deze krijgt maar 100 kilometer per dag vergoed volgens de arbeidsvoorwaarden, terwijl er 160 kilometer per dag wordt gereden. Dat is dus elke dag 60 kilometer die niet vergoed wordt.
Per maand rijdt deze medewerker 2000 kilometer aan andere zakelijke ritten met zijn/haar eigen auto. Hiervan is €0,04 belast (0,25-0,21), Dit is €80 per maand waarover belasting betaald moet worden.

Je kunt deze medewerkers compenseren door de reiskosten te salderen. Hierdoor kun je het belaste deel van de zakelijke kilometers toch onbelast vergoeden.
Hiervoor moet berekend worden hoeveel de medewerker per dag maximaal mag ontvangen aan reiskostenvergoeding.
De maximale vergoeding voor onbelaste kilometers per dag kun je als volgt berekenen:

Woon-werk KM enkele reis * €0,21 

Voorbeeld: 
De medewerker uit bovenstaande situatie mag per dag maximaal €33,60 (160 * 0,21) aan reiskostenvergoeding ontvangen. Echter ontvangt de medewerker €21 (100 * 0,21). Het verschil, €12,60 per dag, mag gebruikt worden om het belaste deel van de zakelijke kilometers (€0,04) onbelast te vergoeden. 
Stel dat de medewerker uit de bovenstaande situatie 20 keer per maand naar kantoor komt. Dan mag er op per maand €252 (20 * 12,60) extra aan reiskosten onbelast vergoed worden. Het belaste deel van €80 mag dus onbelast vergoed worden.

Hoe pas ik dit toe in Humanwave?
Als de zakelijke kilometers (of een deel hiervan) gesaldeerd moeten worden, kun je dit als volgt in Humanwave zetten.
Let op: Het declareren van reiskosten wordt hier niet uitgelegd, dit kun je vinden in deze helpfile.

Stap 1
De medewerker declareert de zakelijke kilometers tegen €0,21, zoals deze dit normaal ook doet. Het overstijgende deel wordt in stap 2 als nieuwe afspraak toegevoegd.

Stap 2
Ga naar de arbeidsrelatie van de betreffende medewerker en klik op 'Afspraak toevoegen'
Selecteer hier 'Netto-vergoeding'

Stap 3
Vul de Datum in
Vul bij 'Aantal' het aantal kilometers in en bij 'Bedrag' het belaste deel van de reiskostenvergoeding in
Vul bij de omschrijving 'Saldering reiskosten' in (dit wordt op de loonstrook weergeven)

Klik op 'bewaar' om op te slaan

De saldering is nu toegevoegd.

Verder lezen over reiskosten:

  • Related Articles

  • Onbelaste reiskosten | Hoe kan ik deze verstrekken?

   De vaste reiskostenvergoeding is gebaseerd op een gemiddelde van het aantal verwachte werkdagen in een jaar. Als medewerkers langer dan 6 weken thuis zitten, dan zal je de vaste reiskosten stop moeten zetten. Houdt hier ook rekening met vakanties ...
  • Hoe kan ik het plus/min saldo corrigeren?

   Werk jij met plus/min uren omdat je een jaarurennorm hebt afgesproken met de medewerker? Dan is er grote kans dat er aan het einde van het kalenderjaar de plus/min uren verrekend moeten worden. In deze helpfile zullen we je uitleggen hoe je makkelijk ...
  • Waar kan ik de bijzonder tarief percentages controleren?

   Ga via Start naar Rapporten. In het blok Salaris vind je het rapport 'Bijzonder tarieven'.  Je kunt het rapport per jaar genereren. De volgende kolommen worden hierin getoond.  Belastbaar loon: Het jaarloon op basis waarvan het bijzonder tarief is ...
  • Hoe kan ik berichten versturen naar mijn medewerkers?

   Via Berichten kun je makkelijk en snel vanaf één plek intern naar alle medewerkers communiceren. Met één bericht houd je iedereen op de hoogte van de laatste zaken. Zo informeer je iedereen in een keer over wijzigingen in het privacybeleid of over ...
  • Hoe kan ik repeterend (ouderschaps-, betaald ouderschaps-, aanvullend geboorte-) verlof aanvragen?

   Heb jij collega's die via een vast patroon voor een langere periode verlof op willen nemen? Bijvoorbeeld elke vrijdag een dag ouderschapsverlof. Dan kun je gebruik maken van repeterend verlof. Dit scheelt een hoop tijd wanneer een medewerker ...