Hoe stel ik het vakantiegeld in? - Humanwave

Hoe stel ik het vakantiegeld in?

Het vakantiegeld dien je op twee plekken in te stellen. Controleer eerst of de instelling op organisatieniveau juist staat. Daarna kun je op medewerkerniveau het vakantiegeld aanpassen. 

Stap 1
Het component voor vakantiegeld wordt standaard aangemaakt in de lijst met salariscomponenten, in de algemene instellingen onder Salaris (Algemene instellingen > Salaris > sectie: Reserveringen). Je dient het component wel nog te controleren. Het kan namelijk zijn dat binnen je organisatie over bepaalde vergoedingen ook vakantiegeld wordt opgebouwd. Dit dien je in het vakantiegeld component aan te passen.
Wanneer je op het potlood klikt achter de reservering 'Vakantiegeld' zie je de volgende velden:
  1. Omschrijving: De omschrijving zoals je het vakantiegeld binnen je organisatie wilt gebruiken. Standaard staat er Vakantiegeld. Je kan dit bijvoorbeeld aanpassen naar "Vakantietoeslag".
  2. Debet: In dit veld koppel je de grootboekrekening die je gebruikt om de kosten van het vakantiegeld in je financiĆ«le administratie te boeken.
  3. Credit: In dit veld koppel je de grootboekrekening die je gebruikt om de reservering van het vakantiegeld in je financiĆ«le administratie te boeken.
  4. Grondslag: In dit veld kan je extra salaris componenten koppelen waarover ook vakantiegeld moet worden uitbetaald.
    Voorbeeld: Je betaalt de vakantiedagen uit. Hierover moet ook vakantiegeld worden berekend. Je koppelt dan hier het salariscomponent dat je gebruikt voor het uitbetalen van vakantiedagen.
  5. Werkgeverskosten: Hier koppel je het salariscomponent dat je gebruikt voor de reservering van de werkgeverskosten vakantiegeld.
  6. Bruto vergoeding: Hier koppel je het salariscomponent dat je gebruikt voor het tussendoor uitbetalen van vakantiegeld.
    Voorbeeld: een medewerker wil in februari een wereldreis maken en vraagt een voorschot op zijn vakantiegeld.
  7. Geen uitbetaling: Het vakantiegeld wordt nooit uitbetaald, tenzij de medewerker uit dienst gaat. 
Stap 2
Zodra het component in de algemene instellingen goed staat, kun je de afspraak op medewerkersniveau aanpassen. Indien de afspraak nog niet in de arbeidsrelatie staat, kan je deze toevoegen door te klikken op 'Afspraak toevoegen' .

Op medewerkersniveau kan je onder andere het volgende instellen
  1. De reserveringsperiode, bijvoorbeeld januari tot december in plaats van juni tot mei;
  2. Of het vakantiegeld elke periode moet worden uitbetaald of alleen in een bepaalde maand;
  3. Het beginsaldo;
  4. Handmatige betalingen.
Hieronder vind je een uitleg van de velden op medewerkersniveau.  
  1. Soort betaling:
    Voorbeeld: Van januari tot en met april verdien je 2.000 euro. In mei wordt dit 3.000 euro
    - Op basis van periodieke opbouw, dit betekent dat het salaris per maand wordt genomen als grondslag.
    Het vakantiegeld percentage is 8% : in mei wordt  er ( 2.000 * 0,08 ) * 4 + 3.000 * 0,08 = 880 euro uitbetaald.
    - Op basis van het laatste salaris, dit betekent dat het salaris wat geldt in de periode van uitbetaling wordt genomen als grondslag.
    Het vakantiegeld percentage is 8% : er wordt de berekening ( ( 3000 * fte in periode ) * 8% ) * het aantal maanden v.d. reservering. Wanneer het fte onveranderd is en 1 blijft over de gehele periode, wordt er in mei ( 3000 * 1 * 0,08) * 4 = 960 euro uitbetaald. 
  2. Datum: De periode de reservering geldig is. Dit is meestal gedurende de hele looptijd van het contract, vanaf de start tot einde dienstverband.
  3. Percentage: Het afgesproken percentage vakantiegeld over het loon, dit is meestal 8%
  4. Betaalperiode: De maand waarin de reservering moet worden uitbetaald, deze is standaard ingesteld op uitbetaling in mei.
    Echter: Als in de algemene instellingen 'Geen uitbetaling' staat aangevinkt wordt dit veld genegeerd.
    Echter: Als de medewerker uit dienst gaat dan zal Humanwave automatisch het vakantiegeld klaarzetten voor uitbetalen in de laatste maand van het contract of in de eerst opvolgende maand (afhankelijk van de instelling). Je hoeft dit veld hier niet voor aan te passen.
  5. Elke periode uitbetalen: Indien het vakantiegeld maandelijks moet worden uitbetaald, dan selecteer je hier 'Ja'. De medewerker krijgt het deel van het vakantiegeld elke maand uitbetaald, als losse regel op de loonstrook.
  6. Opbouw afwijkend en Periode: Wanneer de reservering in een afwijkende periode wordt opgebouwd. Standaard wordt de reservering opgebouwd van juni tot mei. Wanneer je een periode hanteert van januari tot december, dan dien je hier 'ja' te selecteren en deze periode te selecteren.
  7. Notitie: Een vrije notitie. Dit kan je gebruiken als bijvoorbeeld een een gedeelte van de reservering eerder wordt betaald, dan heb je altijd de afspraken bij de hand.
  8. Correcties: Hier vul je de beginsaldi's in bij de conversie of wanneer je erachter komt dat een gedeelte van de opbouw mist, omdat je bijvoorbeeld bent vergeten over overwerk vakantiegeld te reserveren.
  9. Handmatige betalingen: Hiermee kan je een deel van het gereserveerde vakantiegeld uitbetalen in de gewenste periode. Hiermee wordt een uitbetaling bedoeld buiten de instelling 'Betaalperiode' om, deze wordt namelijk automatisch berekend en klaar gezet in de periode dat deze uitbetaald moet worden.

    • Related Articles

    • Uitbetalen vakantiegeld | Zonder zorgen het vakantiegeld uitbetalen

      Alles wat je niet met enige regelmaat doet, kost extra tijd. Zo ook de uitbetaling van het vakantiegeld. Het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat je voor dit jaar hebt besloten om de uitbetaling van het vakantiegeld te verspreiden over meerdere maanden. ...
    • Wat is het nummer inkomensverhouding (IKV) en wanneer moet ik deze aanpassen?

      Het nummer inkomensverhouding (vaak ook genoemd als dienstbetrekking nummer of afgekort IKV) wordt in de aangifte doorgegeven naar de Belastingdienst en UWV. De combinatie van nummer inkomensverhouding, burgerservicenummer en werkgever (het ...
    • Hoe betaal ik het vakantiegeld (of eindejaarsuitkering) tussentijds uit?

      Wanneer je tussentijds vakantiegeld of een eindejaarsuitkering wilt uitbetalen, zul je hier een salariscomponent voor moeten aanmaken. Via het aparte salariscomponent komt de boeking netjes in de loonjournaalposten te staan. Hieronder volgt een ...
    • Hoe kan ik reiskosten salderen?

      Het kan zo zijn dat jouw organisatie het woon-werkverkeer van medewerkers vergoedt tot X aantal kilometers per enkele reis, en voor andere zakelijke kilometers een hoger bedrag vergoed dan de fiscaal vrijgestelde €0,21 per kilometer. Hierdoor worden ...
    • Waar kan ik de bijzonder tarief percentages controleren?

      Ga via Start naar Rapporten. In het blok Salaris vind je het rapport 'Bijzonder tarieven'.  Je kunt het rapport per jaar genereren. De volgende kolommen worden hierin getoond.  Belastbaar loon: Het jaarloon op basis waarvan het bijzonder tarief is ...