Hoe vraag ik overige verlofsoorten aan? - Humanwave

Welke verlofsoorten worden ondersteund en hoe vraag ik deze aan?

Humanwave kent meerdere verlofsoorten die de medewerker kan opnemen. Afhankelijk van de instellingen van de organisatie is het mogelijk om deze op te nemen. Voor deze overige verlofsoorten levert de medewerker geen verlofuren in, en is het een vorm van betaald verlof. 
 1. Dokter/tandarts - De medewerker moet onder werktijd naar de tandarts of dokter. Of dit doorbetaald verlof is, of dat de medewerker hier verlof voor moet inleveren, is afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden die binnen jullie bedrijf gelden. Wanneer de medewerker geen verlof hiervoor hoeft in te leveren, zet dan de instelling Dokter/tandarts op 'actief'.  
Wettelijk gezien ben je als werkgever aan de volgende verloftypen gebonden:
 1. Zwangerschapsverlof - De medewerker neemt zwangerschapsverlof, op basis van de uitgerekende datum wordt de verlofperiode vooruit berekend. (Verlof en jonge kinderen)
 2. Ouderschapsverlof - De medewerker neemt ouderschapsverlof op (Hoe verwerk ik ouderschapsverlof?)
 3. Calamiteitenverlof - De medewerker moet op stel en sprong weg door een bijzondere situatie thuis. Voorbeeld: de waterleiding is gesprongen. (Wat is calamiteitenverlof?)
 4. Bijzonder verlof - De medewerker mag om speciale reden wettelijk vrij nemen. Voorbeeld: in het geval van het trouwen of het overlijden van een familielid. 
 5. Zorgverlof - De medewerker moet zorgen voor een ziek familielid. Zorgverlof kan enkele uren tot enkele dagen duren afhankelijk van de situatie.
 6. Studieverlof - Je bent met de medewerker overeen gekomen dat hij een gedeelte van de werktijd voor studie mag gebruiken. 
Al deze typen verlof vallen onder "Bijzonder verlof". De medewerker levert hier dus geen opgebouwde verlofuren voor in. 
Dit zijn losse componenten, je kunt dus per type aangeven, wie er verantwoordelijk is voor het goedkeuren van de verlofaanvraag. Lees hier hoe je de goedkeuringsflow kunt instellen. 


Hoe vraag ik overig verlof aan (als medewerker)?

Stap 1
Ga links bovenin naar 'Start' (of naar 'Werknemer' als deze erbij staat). Of 'Werknemer' erbij staat hangt af van je rol binnen de organisatie.

Stap 2
Klik op het linker palmboompje in de rij met icoontjes.

Stap 3
Klik in het scherm dat verschijnt in het linkermenu op 'Overige'.

Stap 4
In het scherm dat nu verschijnt kan je alle bovengenoemde verlofsoorten aanvragen. Deze verlofsoorten zijn vormen van Bijzonder verlof en worden niet van het verlofsaldo afgetrokken.

Klik als je klaar bent op 'Bewaar'.
  • Related Articles

  • Hoe vraag ik verlof aan via de web-versie?

   Je kan vanuit je dashboard 24/7 online verschillende soorten verlof aanvragen. Je aanvraag wordt automatisch verstuurd naar degene die deze moet goedkeuren. Hieronder wordt beschreven hoe je verlof aanvraagt. Wil je verlof aanvragen via de mobiele ...
  • Wat is het nummer inkomensverhouding (IKV) en wanneer moet ik deze aanpassen?

   Het nummer inkomensverhouding (vaak ook genoemd als dienstbetrekking nummer of afgekort IKV) wordt in de aangifte doorgegeven naar de Belastingdienst en UWV. De combinatie van nummer inkomensverhouding, burgerservicenummer en werkgever (het ...
  • Welke gegevens worden gelogd?

   Binnen Humanwave worden bepaalde gegevens gelogd. Zo kan je altijd inzien wie en wanneer je persoonlijke gegevens heeft geraadpleegd. We loggen het inzien van bepaalde gegevens en maken dit inzichtelijk voor de medewerker. In deze helpfile wordt ...
  • Wat is een personeelsnummer en hoe pas ik deze aan?

   Binnen Humanwave krijgen medewerkers standaard een personeelsnummer. Dit nummer wordt getoond op overzichten en dient als extra identificatie van de medewerker. Het personeelsnummer wordt alleen gebruikt bij aangiften naar derde instanties. Die ...
  • Van welke verzoeken krijg ik notificaties in mijn e-mail en hoe stel ik deze in?

   Wanneer je een verzoek gedaan hebt, voor bijvoorbeeld een vrije dag, of wanneer je verantwoordelijk bent voor het goed- of afkeuren van verzoeken is het fijn als je hier actief van op de hoogte wordt gebracht. Binnen Humanwave kan je op 3 manieren ...