Hoe vraag ik overige verlofsoorten aan? - Humanwave

Welke verlofsoorten worden ondersteund en hoe vraag ik deze aan?

Humanwave kent meerdere verlofsoorten die de medewerker kan opnemen. Afhankelijk van de instellingen van de organisatie is het mogelijk om deze op te nemen. Voor deze overige verlofsoorten levert de medewerker geen verlofuren in, en is het een vorm van betaald verlof. 


 1. Dokter/tandarts - De medewerker moet onder werktijd naar de tandarts of dokter. Of dit doorbetaald verlof is, of dat de medewerker hier verlof voor moet inleveren, is afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden die binnen jullie bedrijf gelden. Wanneer de medewerker geen verlof hiervoor hoeft in te leveren, zet dan de instelling Dokter/tandarts op 'actief'.  
Wettelijk gezien ben je als werkgever aan de volgende verloftypen gebonden:
 1. Zwangerschapsverlof - De medewerker neemt zwangerschapsverlof, op basis van de uitgerekende datum wordt de verlofperiode vooruit berekend. (Overzicht verlof voor ouders)
 2. Geboorteverlof - De medewerker neemt geboorteverlof op, dit is maximaal 1 week na de geboorte. 
 3. Aanvullend geboorteverlof - De medewerker neemt aanvullend geboorteverlof op, dit is maximaal 5 weken in het eerste half jaar na de geboorte met een uitkering vanuit het UWV. 
 4. Betaald ouderschapsverlof - De medewerker neemt betaald ouderschapsverlof op, dit is maximaal 9 weken in het eerste levensjaar van het kind met een uitkering van het UWV. (Betaald ouderschapsverlof verwerken in Humanwave)
 5. Ouderschapsverlof - De medewerker neemt onbetaald ouderschapsverlof op, Dit is maximaal 17 weken tot de 8e verjaardag van het kind.
 6. Calamiteitenverlof - De medewerker moet op stel en sprong weg door een bijzondere situatie thuis. Voorbeeld: de waterleiding is gesprongen. (Wat is calamiteitenverlof?)
 7. Bijzonder verlof - De medewerker mag om speciale reden wettelijk vrij nemen. Voorbeeld: in het geval van het trouwen of het overlijden van een familielid. 
 8. Zorgverlof - De medewerker moet zorgen voor een ziek familielid. Zorgverlof kan enkele uren tot enkele dagen duren afhankelijk van de situatie.
 9. Studieverlof - Je bent met de medewerker overeen gekomen dat hij een gedeelte van de werktijd voor studie mag gebruiken. 
Al deze typen verlof vallen onder "Bijzonder verlof". De medewerker levert hier dus geen opgebouwde verlofuren voor in. 
Dit zijn losse componenten, je kunt dus per type aangeven, wie er verantwoordelijk is voor het goedkeuren van de verlofaanvraag. Lees hier hoe je de goedkeuringsflow kunt instellen. 


Hoe vraag ik overig verlof aan (als medewerker)?

Hieronder wordt uitgelegd hoe je verlof aanvraagt via de webversie, de helpfile voor verlof aanvragen via de app vind je hier.

Stap 1
Ga links bovenin naar 'Start' (of naar 'Werknemer' als deze erbij staat). Of 'Werknemer' erbij staat hangt af van je rol binnen de organisatie.

Stap 2
Klik op het linker palmboompje in de rij met icoontjes.

Stap 3
Klik in het scherm dat verschijnt in het linkermenu op 'Overige'.

Stap 4
In het scherm dat nu verschijnt kan je alle bovengenoemde verlofsoorten aanvragen. Deze verlofsoorten zijn vormen van Bijzonder verlof en worden niet van het verlofsaldo afgetrokken.

Klik als je klaar bent op 'Bewaar'.
  • Related Articles

  • Hoe kan ik repeterend (ouderschaps-, betaald ouderschaps-, aanvullend geboorte-) verlof aanvragen?

   Heb jij collega's die via een vast patroon voor een langere periode verlof op willen nemen? Bijvoorbeeld elke vrijdag een dag ouderschapsverlof. Dan kun je gebruik maken van repeterend verlof. Dit scheelt een hoop tijd wanneer een medewerker ...
  • Hoe kan ik verlof aanvragen via de mobiele app?

   Via de app kan je makkelijk en snel verlof aanvragen. Dit doe je als volgt: Stap 1 Klik op 'Verlof' op het dashboard van de app. Stap 2 Klik vervolgens op het witte plusteken, rechtsboven in (Humanwave voor iOS) Stap 3 In het menu dat verschijnt kun ...
  • Hoe vraag ik verlof aan via de web-versie?

   Je kan vanuit je dashboard 24/7 online verschillende soorten verlof aanvragen. Je aanvraag wordt automatisch verstuurd naar degene die deze moet goedkeuren. Hieronder wordt beschreven hoe je verlof aanvraagt. Wil je verlof aanvragen via de mobiele ...
  • Aan- of uitzetten van verlof en verzuim componenten

   Wanneer je binnen de organisatie geen gebruikt meer maakt, of juist wel weer gebruik gaat maken van bepaalde verlof en/of verzuim componenten, is het mogelijk om deze in of uit te schakelen. Het uitzetten van componenten betekent dat deze niet ...
  • Verlof en feestdagen voor 2025 verwerken in Humanwave

   Misschien heb je er al mee te maken gehad en zo niet, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat medewerkers binnenkort verlof aanvragen in de eerste weken van het nieuwe jaar. Of misschien al verlof gaan aanvragen voor de voorjaarsvakantie. Waar moet je ...