Verlofopbouw en Vakantiegeld voor Extra Gewerkte Uren: Hoe zit het bij Parttimers?

Case: Gelijke behandeling van parttimers en fulltimers bij extra gewerkte uren

Inleiding
Bij bedrijf X heerst verwarring over de beloning en rechten van parttimers met betrekking tot extra gewerkte uren. 
In deze case worden de relevante wetgeving en jurisprudentie toegelicht om de rechten van parttimers te verduidelijken en een eerlijke behandeling te waarborgen.Relevante Wetgeving en Jurisprudentie
  1. Artikel 7:648 BW: Verplicht gelijke behandeling van fulltimers en parttimers, wat betekent dat parttimers recht hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden als fulltimers, inclusief vakantieopbouw en vakantiegeld voor extra gewerkte uren.
  2. Uitspraak van het Hof van Justitie (6 december 2007): Bevestigt dat parttimers dezelfde rechten hebben als fulltimers wat betreft beloning en voorwaarden voor extra gewerkte uren.
  3. Wet Minimumloon (wijziging per 1 januari 2018): Verplicht vakantiegeld over alle gewerkte uren die als loon worden ontvangen, zonder onderscheid tussen fulltime en parttime werk.

Toepassing op Extra Gewerkte Uren
  • Meeruren: Dit zijn de extra uren die een parttimer werkt tot aan het fulltime aantal uren. Volgens de wetgeving hebben parttimers recht op dezelfde beloning en arbeidsvoorwaarden voor deze uren als fulltimers, inclusief vakantieopbouw en vakantiegeld.
  • Overuren: Uren die boven het fulltime aantal uren worden gewerkt. Zowel parttimers als fulltimers moeten voor deze uren dezelfde overwerkvergoeding ontvangen. Ook hier geldt dat parttimers recht hebben op vakantieopbouw en vakantiegeld.

Belang van de Cao
Hoewel de wettelijke bepalingen duidelijk zijn, kunnen cao’s specifieke regels bevatten die invloed hebben op de beloning en voorwaarden voor parttimers. Het is daarom essentieel om de cao van het bedrijf te controleren.

Concrete Voorbeeldsituatie
Stel, een werknemer heeft een contract van 18 uur per week. Over deze 18 uur krijgt de werknemer vakantiegeld, eindejaarsuitkering en verlof. Als deze werknemer 9 uur extra werkt, moet hij/zij dezelfde rechten hebben voor deze extra uren als voor de contracturen. Dit betekent ook recht op vakantieopbouw en vakantiegeld over deze extra uren.
De boekhouder beweert echter dat vakantiedagen alleen worden opgebouwd over de contracturen, gebaseerd op Artikel 634 BW. De interpretatie van de boekhouder is dat alleen over de contractuele arbeidsduur vakantierechten worden opgebouwd, tenzij het overwerk een structureel karakter heeft. Deze interpretatie  echter onjuist, aangezien de overeengekomen arbeidsduur alle uren omvat die in samenspraak met de werknemer zijn vastgesteld, inclusief extra gewerkte uren.

Juridische Interpretatie
  • Artikel 634 BW: Bepaalt dat de werknemer recht heeft op vakantieopbouw over de volledige overeengekomen arbeidsduur, wat betekent dat ook extra gewerkte uren hierin zijn inbegrepen als deze in overleg zijn vastgesteld.
  • Artikel 635 BW: Geeft uitzonderingen op Artikel 634, zoals voor militaire dienst en zwangerschapsverlof, maar deze zijn niet van toepassing op de huidige situatie.
  • Hof Amsterdam 2013: Oordeelde dat structureel overwerk ook recht geeft op vakantieopbouw. Dit impliceert dat wanneer een werknemer regelmatig extra uren werkt, deze uren moeten worden meegenomen in de berekening van vakantieopbouw.

Conclusie
Op basis van de wetgeving en jurisprudentie moet bedrijf X ervoor zorgen dat parttimers dezelfde rechten krijgen voor extra gewerkte uren als fulltimers. Dit omvat vakantieopbouw en vakantiegeld over alle extra uren die in samenspraak met de werknemer zijn gewerkt. Het naleven van deze richtlijnen zorgt voor eerlijke behandeling van alle werknemers en voorkomt juridische complicaties.

Ik heb nog vragen, en nu?
Als je nog vragen hebt over gelijke behandeling van parttimers en fulltimers bij extra gewerkte uren of andere HR-en/of Salaris gerelateerde zaken, staat het team van Humanwave klaar om je te helpen. Je kunt ons bereiken via help@humanwave.nl of 085 401 5150.


Bronnen:
  1. Hof Amsterdam 2013

  2. Uitspraak van het Hof van Justitie (6 december 2007)

  3. Uitspraak van het Hof van Justitie (6 december 2007) - Samengevat



Meer over arbeidsovereenkomsten lees je op onze website:
  1. https://humanwave.nl/hr-adviseur/arbeidsovereenkomst/
    • Related Articles

    • Hoe kan ik extra en/of minder gewerkte uren afhandelen?

      Je gebruikt Humanwave voor het uitbetalen van de salarissen en de medewerkers registreren de gewerkte uren in Humanwave. De medewerkers hebben de uren ingevoerd; je dient de uren af te handelen om de salarissen te betalen. In deze helpfile gaan wij ...
    • Waar kan ik de extra of minder gewerkte uren controleren en afhandelen?

      Wanneer je per week de uren van de medewerkers afhandelt, wil je snel kunnen controleren of er extra of minder gewerkte uren zijn. Je kunt deze uren op twee plekken in Humanwave controleren: Organisatieniveau: hier krijg je een overzicht per week, ...
    • Rapportage: Verlofopbouw over gewerkte uren

      In het rapport "Verlofopbouw over gewerkte uren" kun je terugvinden wat de verlofopbouw van een medewerker per maand is, en hoeveel extra uren de medewerker heeft gemaakt in die maand. Handig wanneer je flexibele krachten hebt, bijv. min-max'ers die ...
    • Hoe wordt verlof op basis van gewerkte uren berekend?

      In Humanwave kan je het verlof op verschillende manieren instellen. Wanneer je een medewerker hebt met een flexibel contract dan kan je Humanwave zo instellen dat het verlof ook flexibel wordt opgebouwd. Het verlof stel je dan in op basis van ...
    • Waarom uren afhandeling?

      Als je met de medewerker de afspraak hebt dat de extra of minder gewerkte uren verder geen invloed hebben, dan is deze helpfile niet van toepassing op jouw organisatie. Binnen veel organisaties is het echter standaard dat de extra en minder gewerkte ...