Hoe stel ik de eindejaarsuitkering in? - Humanwaev

Hoe stel ik de eindejaarsuitkering in?

Een eindejaarsuitkering gebruik je als je elke periode een bedrag wilt reserveren en dit aan het einde van het jaar wilt uitbetalen (onafhankelijk van de winst cijfers). Een eindejaarsuitkering kan verplicht zijn vanuit de CAO of vanuit het contact van de medewerker.

Algemene instellingen
Ga via Start naar de Algemene instellingen en klik door naar de kop 'Salaris'. 
Scroll naar beneden tot je de sectie 'Reserveringen' vind. 
De eindejaarsuitkering staat hier al tussen. 
Als je op het potlood drukt zie je de volgende velden:
  1. Salarisberekening: Het type salarisberekening welke geselecteerd is, 
  2. Omschrijving: De omschrijving zoals je de eindejaarsuitkering binnen je organisatie wilt gebruiken. Default staat er Eindejaarsuitkering je kan dit Bijvoorbeeld aanpassen naar "13e maand".
  3. Debet: In dit veld koppel je de grootboekrekening die je gebruikt om de kosten van het eindejaarsuitkering in je financiĆ«le administratie te boeken.
  4. Credit: In dit veld koppel je de grootboekrekening die je gebruikt om de reservering van het eindejaarsuitkering in je financiĆ«le administratie te boeken.
  5. Grondslag: In dit veld kan je extra salaris componenten koppelen waarover ook eindejaarsuitkering moet worden uitbetaald. Voorbeeld: Je betaalt de vakantiedagen uit. Hierover moet ook eindejaarsuitkering worden berekend. Je koppelt dan hier de salariscomponent die je gebruikt voor het uitbetalen van vakantiedagen.
  6. Werkgeverskosten: Hier koppel je de salariscomponent die je gebruikt voor de reservering van de werkgeverskosten eindejaarsuitkering. (Zie andere helpfiles hierover).
  7. Netto vergoeding: Hier koppel je de salariscomponent die je gebruikt voor het netto uitbetalen van de eindejaarsuitkering
  8. Bruto vergoeding: Hier koppel je de salariscomponent die je gebruikt voor het tussendoor uitbetalen van eindejaarsuitkering. Voorbeeld: een medewerker gaat wil in februari een wereldreis maken en vraagt een voorschot op zijn eindejaarsuitkering.
  9. Geen uitbetaling: De eindejaarsuitkering wordt nooit uitbetaald, tenzij de medewerker uit dienst gaat. Wil de medewerker tussendoor eindejaarsuitkering uitbetaald krijgen, dan dien je de component die bij 'Bruto vergoeding' staat als mutatie toe te voegen. Dit bedrag wordt dan van zijn/haar eindejaarsuitkering saldo afgeboekt. Voorbeeld: een medewerker heeft 2000 euro aan reservering staan. Zij gaat in mei twee weken naar Lanzarote en vraagt in maart om 1000 euro uit te betalen voor de kosten van de reis en in april 1000 euro voor de kosten tijdens de vakantie zelf. 
Op medewerkersniveau kun je het volgende instellen:
  1. Het percentage van de eindejaarsuitkering;
  2. Of de eindejaarsuitkering elke periode wordt uitbetaal of eenmaling (en wanneer);
  3. De reserveringsperiode, bijvoorbeeld juni tot mei in plaats van januari tot december;
  4. Eventuele correcties: Lees hier hoe je de reservering kunt corrigeren.
  5. Handmatige betalingen: Lees hier hoe je tussentijds kunt uitbetalen. 
Hieronder vind je een uitleg van de velden op medewerkersniveau. De eindejaarsuitkering vind je onder de arbeidsrelatie van de medewerker.
Als er nog geen eindejaarsuitkering gekoppeld staat bij de medewerker kun je deze toevoegen met de knop "Voeg afspraak toe".
  1. Soort betaling: 
    Voorbeeld: Een medewerker verdient van januari tot en met april 2000 euro, in mei wordt dit 3000 euro.
    - Op basis van periodieke opbouw (het salaris per maand wordt genomen als grondslag).
    Het eindejaarsuitkeringspercentage is 8% > er wordt in december ( 2000 * 0,08 ) * 4 + ( 3000 * 0,08 ) * 8 = 2560 euro uitbetaald. 
    - Op basis van het laatste salaris (het salaris wat geldt in de periode van uitbetaling wordt genomen als grondslag).
    Het eindejaarsuitkeringspercentage is 8% > er wordt de berekening ( 3000 * (fte in de gereserveerde periode) * 0,08 ) * het aantal maanden; wanneer het fte onveranderd is en 1 blijft over het gehele jaar wordt er in december ( 3000 * 1 * 0,08 ) * 12 = 2880 euro uitbetaald.
  2. Datum: De datum vanaf wanneer de reservering geldig is. Dit is meestal vanaf de start van het contract. 
  3. Percentage: Het percentage waarover de eindejaarsuitkering berekend wordt (meestal is dit 8,33%)
  4. Betaalperiode: Wanneer in welke periode moet de reservering worden uitbetaald? Standaard is dit december.
    Echter: Als in de algemene instellingen geen uitbetalen staat dan wordt dit veld genegeerd.
    Echter: Als de medewerker uit dienst gaat dan dien je dit veld niet aan te passen.
  5. Elke periode uitbetalen: Wanneer de eindejaarsuitkering maandelijks moet worden uitbetaald, selecteer je hier 'Ja'. De medewerker krijgt een deel van de eindejaaruitkering elke maand uitbetaald als losse regel op de loonstrook. 
  6. Opbouw afwijkend en Periode: Als de reservering anders is dan de periode van uitbetaling. Bijvoorbeeld een eindejaaruitkering reservering van januari tot december uitbetaald in mei.
  7. Notitie: een vrije notitie.
  8. Correcties: Hier vul je de beginsaldi's in bij de overstap naar Humanwave.
  9. Handmatige betalingen: Wij raden je aan om een andere werkwijze te gebruiken; lees hier hoe je tussentijds kunt uitbetalen. 

    • Related Articles

    • Waar kan ik de bijzonder tarief percentages controleren?

      Ga via Start naar Rapporten. In het blok Salaris vind je het rapport 'Bijzonder tarieven'.  Je kunt het rapport per jaar genereren. De volgende kolommen worden hierin getoond.  Belastbaar loon: Het jaarloon op basis waarvan het bijzonder tarief is ...
    • Hoe kan ik reiskosten salderen?

      Het kan zo zijn dat jouw organisatie het woon-werkverkeer van medewerkers vergoedt tot X aantal kilometers per enkele reis, en voor andere zakelijke kilometers een hoger bedrag vergoed dan de fiscaal vrijgestelde €0,21 per kilometer. Hierdoor worden ...
    • Hoe betaal ik het vakantiegeld (of eindejaarsuitkering) tussentijds uit?

      Wanneer je tussentijds vakantiegeld of een eindejaarsuitkering wilt uitbetalen, zul je hier een salariscomponent voor moeten aanmaken. Via het aparte salariscomponent komt de boeking netjes in de loonjournaalposten te staan. Hieronder volgt een ...
    • Hoe kan ik de bijtelling voor een leaseauto corrigeren?

      Wanneer je medewerker gebruik maakt van een leaseauto en voor dit gebruik geen verklaring 'geen privégebruik' heeft, dan moet je voor deze leaseauto bijtelling berekenen. Dit doe je aan de hand van de fiscale waarde en het bijtellingspercentage van ...
    • Hoe zorg ik ervoor dat de reserveringen bij nieuwe medewerkers automatisch gekoppeld worden?

      Wanneer de reserveringen bij nieuwe medewerkers automatisch gekoppeld moeten worden, kan je dit op organisatieniveau instellen. Dit scheelt je werk, omdat je niet elke reservering per medewerker in hoeft te voeren. Hoe je dit instelt, staat hieronder ...