UITBETALEN VAKANTIEGELD | Zonder zorgen het vakantiegeld uitbetalen

Uitbetalen vakantiegeld | Zonder zorgen het vakantiegeld uitbetalen

Alles wat je niet met enige regelmaat doet, kost extra tijd. Zo ook de uitbetaling van het vakantiegeld. Het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat je voor dit jaar hebt besloten om de uitbetaling van het vakantiegeld te verspreiden over meerdere maanden. Wij hebben een stappenplan opgesteld om, ook in deze periode, het vakantiegeld zonder fouten uit te betalen.

1. Begin op tijd en gebruik ons IMCAV model 
Plan één dezer dagen een moment in om de juiste controles uit te voeren voor de uitbetaling van het vakantiegeld. Dit komt de voorbereiding ten goede want je zal straks ook te maken krijgen met je reguliere mutaties en controles. Wij raden je van harte aan om de vakantiegeld IMCAV hierbij te hanteren.

2. Vakantiegeld helpfiles
Lees aandachtig de volgende helpfiles door:
 1. Tip: De allerbeste vragen over vakantiegeld
 2. Wat is bijzonder tarief en hoe bepaal ik dit?

3. Bijzonder tarief 
Controleer heel zorgvuldig of de bijzonder tarief percentages bij de medewerkers correct zijn ingesteld. Gebruik hiervoor het rapport ‘Bijzonder tarieven’ in de organisatie. Het bijzonder tarief percentage wordt gebaseerd op het jaarloon van het afgelopen jaar. Dit zijn ook de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst en de gegevens waar de Belastingdienst de voorheffing op baseert. 

Doe deze controle om teleurstellingen bij medewerkers te voorkomen, zij krijgen namelijk in het eerste kwartaal van het volgende jaar een aanslag inkomstenbelasting indien de loonheffing niet correct is ingehouden in 2022. Deze controle is met name belangrijk bij medewerkers met een flexcontract en medewerkers nieuw in dienst.

Ligt het huidige salaris van een medewerker rond de grens tussen 2 percentages in de tabel bijzonder tarief (zie ook hier) en gaat deze medewerker mogelijk meer verdienen of meer werken? Dan raden wij je aan om het hoogste percentage in te stellen. De medewerker kan via de opgave inkomstenbelasting altijd dit geld terugvragen maar wordt dan niet verrast met een naheffing in april volgend jaar. 

Als je goed naar de tabel voor bijzondere tarieven kijkt, is het verschil in inkomen tussen 7,07% betalen en 39,94% bijzonder tarief betalen maar 1.179 euro op jaarbasis. Heeft de werknemer vorig jaar €21.300 verdiend, dan heeft hij/zij een bijzonder tarief  van 7,07%. Echter, de medewerker zit dan dicht tegen de grens. Wanneer hij/zij meer gaat verdienen of vakantiedagen laat uitbetalen, dan gaat hij/zij snel over die grens heen. We raden je dan aan om het percentage te verhogen naar 39.94%.

4. Controleer het opgebouwde vakantiegeld 
Aan de hand van het rapport ‘Reserveringen’ kun je het opgebouwde vakantiegeld controleren. Is de opbouw van het vakantiegeld consistent? Controleer bij een afwijking in een bepaalde maand of je deze kunt verklaren, bijvoorbeeld door een fte- of salariswijziging.

5. Maak alvast concept loonstroken aan
Wanneer je het fijn vindt, maak alvast concept loonstroken aan waarbij je je alleen focust op het vakantiegeld. Volg de stappen van het IMCAV-model hierboven en verloon je het vakantiegeld in één keer goed.

  • Related Articles

  • Vakantiegeld uitbetalen doe je zo

   Voor veel medewerkers is de maand mei meestal een mooie maand omdat het vakantiegeld wordt uitbetaald. Om de uitbetaling van het vakantiegeld vlekkeloos te regelen, is het belangrijk dat je let op de volgende 3 zaken:   1. Handel je conform de ...
  • Medewerkers uit dienst? Gebruik het IMCAV model.

   Wanneer een medewerker uit dienst gaat, is het belangrijk om professioneel en correct afscheid te nemen van de vertrekkende medewerker. Dit hoort immers bij goed werkgeverschap. Bij het vertrek van een medewerker dienen nu eenmaal een aantal zaken ...
  • Hoe betaal ik het vakantiegeld (of eindejaarsuitkering) tussentijds uit?

   Wanneer je tussentijds vakantiegeld of een eindejaarsuitkering wilt uitbetalen, zul je hier een salariscomponent voor moeten aanmaken. Via het aparte salariscomponent komt de boeking netjes in de loonjournaalposten te staan. Hieronder volgt een ...
  • Controleren van loonstroken: is het vakantiegeld uitbetaald?

   Bij de controle van de loonstroken kom je erachter dat het vakantiegeld voor een medewerker niet wordt uitbetaald deze maand. Het kan zijn dat dit de bedoeling is, maar het kan ook zijn dat je het vakantiegeld nog uit wilt betalen. Hieronder geven we ...
  • Hoe kan ik de verlofuren direct laten uitbetalen bij oproepkrachten?

   Wanneer je met een werknemer, bijvoorbeeld een oproepkracht afspreekt om de opgebouwde vakantiedagen (verlofuren) direct te laten uitbetalen, kun je dit in Humanwave inrichten. In deze helpfile zullen de volgende onderdelen bespreken: Percentage ...