Offboarden: het contract wordt niet verlengd

Offboarden | Het contract wordt niet verlengdDeze workflow weergeeft het functionele proces in Humanwave, en welke stappen je moet doorlopen, en waar je op moet letten wanneer je besluit een contract niet te verlengen. Zoek je meer achterliggende informatie rondom ontslag en transitievergoedingen, lees dan hier verder. 

Herinnering: Contract verloopt
Vanuit Humanwave ontvang je herinneringen voor het aflopen van een contract, zo loop je niet het risico dat iemand stilzwijgend verlengd wordt en dat je een aanzegboete moet betalen. Daarna zal er besloten moeten worden of iemand verlengd wordt, of dat er aangezegd moet worden. 

Aankondiging
De medewerker moet geïnformeerd worden, stuur de aanzeggingsbrief op tijd op.
Let op: aanzeggen moet 1 maand (uiterlijk) voor het aflopen van het contract gebeuren. Doe je dit niet dan loop je als werkgever het risico 1 maandsalaris van de medewerker door te moeten betalen (de aanzegboete). 

Exitgesprek
Maak afspraken over het resterende verlof en hoe de afronding zal lopen. Wijs er tijdens het exitgesprek op dat de medewerker toegang tot Humanwave verliest en de benodigde documenten uit Humanwave voor de laatste werkdag zal moeten downloaden, denk hierbij aan loonstroken en jaaropgaven. 

Uitvoering
Leg de afspraken vanuit het exitgesprek vast; neemt de medewerker verlof op of wordt er nog een deel uitbetaald? Maak de uit dienst takenlijst aan. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Omdat de medewerker niet verlengd wordt, dien je een transitievergoeding te betalen. Werk je met Humanwave Salaris? Lees hier hoe je een transitievergoeding op de juiste wijze uitbetaald.

Controle
Aan de hand van de uit dienst takenlijst, controleert HR alles is afgerond. De medewerker download zelf zijn documenten.

Laatste loonstroken
Werk je met Humanwave Salaris, controleer dan de laatste loonstroken van de medewerker extra goed. Staat het vakantiegeld erop? Zijn alle laatste openstaande zaken verrekend? Zijn alle declaraties en openstaand verlof uitbetaald? Zijn er nog er nog extra uren die verrekend moeten worden? Staat de transitievergoeding op de strook? Wanneer dit allemaal erop staat, kun je de stroken zonder problemen definitief maken.

Afhandeling
Werk je met Humanwave Salaris, dan zullen de laatste loonstroken en jaaropgave nagemaild moeten worden. De medewerker heeft immers geen toegang meer tot het systeem. Via het rapport 'medewerkers uit dienst' controleer je snel wie er allemaal nagemaild moeten worden. Daarnaast kun je met herinneringen de AVG termijnen bijhouden, zodat je gegevens van de oud-medewerker niet langer bewaard dan mag. 

Meer over offboarden? Lees ook onze andere helpfiles
 1. Offboarden | Medewerker neemt zelf ontslag
 2. Offboarden | Ontslag met wederzijds goedvinden
 3. Wanneer dien je een transitievergoeding te betalen?
 4. Medewerkers uit dienst? Gebruik het IMCAV model
 5. Wat moet ik doen als een medewerker uit dienst gaat?

  • Related Articles

  • Offboarden | Medewerker neemt ontslag

   Aankondiging De medewerker komt met het nieuws dat hij of zij iets anders heeft gevonden, en stopt bij jullie organisatie. Het offboarden wordt ingang gezet. Er wordt een exitgesprek ingepland, om alles goed te laten afronden, en wanneer het tijd is, ...
  • Offboarden | Ontslag met wederzijds goedvinden

   Deze helpfile is gebaseerd op ontslag met wederzijds goedvinden. Dat wil zeggen ontslag waarbij een tijdelijk contract wordt eerder ontboden, of een vast contract wordt ontboden, en de werkgever en werknemer samen in onderhandelingen gaan over de ...
  • Hoe verleng ik een contract van een medewerker?

   Wanneer het contract van een medewerker verlengd dient te worden, wordt er in Humanwave een nieuw contract toegevoegd. Zo houd je zicht op hoeveel tijdelijke contracten een medewerker heeft gehad en of deze eventueel al recht heeft op een vast ...
  • Wat is het nummer inkomensverhouding (IKV) en wanneer moet ik deze aanpassen?

   Het nummer inkomensverhouding (vaak ook genoemd als dienstbetrekking nummer of afgekort IKV) wordt in de aangifte doorgegeven naar de Belastingdienst en UWV. De combinatie van nummer inkomensverhouding, burgerservicenummer en werkgever (het ...
  • Waar moet ik opletten als een oud-medewerker weer terug in dienst komt?

   Wanneer een medewerker uit dienst is getreden maar later opnieuw een dienstverband aangaat, dan kun je het oude profiel van de medewerker opnieuw instellen zodat deze opnieuw gebruikt kan worden.  In deze helpfile lees je hoe je een oud-medewerker ...