De 6 meest gestelde vragen over verlof en verzuim

De 6 meest gestelde vragen over verlof en verzuim

Alles weten over verlof en verzuim in Humanwave? Lees hieronder de top 6 meest gestelde vragen.

1. Klopt de verlofopbouw wel?
De verlofopbouw moet simpelweg kloppen. Is deze te hoog, te laag, of zelfs nul? Lees dan in onze helpfile hoe je kan controleren of alle instellingen juist staan zodat de medewerker weer het juiste saldo te zien krijgt. 

2. Er is een onjuist aantal verlofuren van het verlofsaldo afgehaald, hoe kan dit?
Wanneer er verlof wordt opgenomen maar hier staan niet de juiste verlofuren tegenover wordt dit vaak veroorzaakt door een onjuiste planning. Lees in onze helpfile wat de oorzaak kan zijn van een onjuiste verlofopname.

3. Wettelijke uren uit vorig jaar? Hoe zit dat ook alweer?
Wettelijke verlofuren die mee zijn genomen uit vorig jaar, mogen op 30 juni van het huidige jaar komen te vervallen. Hierbij geldt de voorwaarde dat de medewerker op tijd is ge├»nformeerd, en de tijd heeft gekregen om het verlof op te nemen. Humanwave laat niet automatisch verlofuren vervallen. Is dit wel het geval, dan kun je hier lezen hoe je dit doet. 

Inzicht in de wettelijke verlofuren en andere potjes, kun je vinden in het rapport "Wettelijke en Bovenwettelijke verlofuren per medewerker". De medewerker zal onder resterend vorig jaar, altijd de uren zien die vanuit vorig jaar zijn meegenomen. Dit wordt aan het einde van het huidige jaar volledig verrekend met het opgenomen verlof. 

4. Wij hebben extra verlofuren die we niet in hetzelfde potje als verlof willen laten vallen, hoe richt ik dat in?
Wanneer jouw organisatie gebruik maakt van extra uren op basis van leeftijd of dienstjaren verwijzen we je graag door naar de volgende helpfiles: Verlof op basis van leeftijd & Verlof op basis van dienstjaren

Vitaliteitsuren, overwerkpotjes, of een ander type extra uren; het zijn allemaal typen verlof. Wij raden je aan om deze uren in Humanwave te zetten als 'Correctie Verlof'. Door een 'Correctie verlof' toe te voegen, komt er onder de Extra Uren een tijd-voor-tijd boeking toe. Zo kun je in 1x een groot aantal uren toevoegen of corrigeren. Wil je weten hoe je een 'correctie verlof' kunt toevoegen? Lees het hierUren opnemen hieruit, dat gaat wel via een aanvraag 'verlof'. 

5. Ik zoek een rol die verlof kan goedkeuren, wat is er mogelijk?
In Humanwave zijn er drie manieren om het goedkeuren van het verlof in te stellen. Binnen deze drie stromen kun je de verlofregeling instellen. 
Het verlof wordt goedgekeurd door:
 1. De HR manager: dit houd in dat alle verzoek aanvragen bij de personen terecht komen die de rol HR manager of supervisor hebben. Ze hebben eveneens toegang tot het overzicht van alle openstaande verzoeken onder 'Nog te doen'. Let op, deze rollen kunnen ook de salarisgegevens inzien.
 2. De manager van de medewerker: alle verlofaanvragen komen bij de persoon terecht die ingesteld staat als manager van de medewerker. Heeft een medewerker geen manager? Dan kunnen de HR manager en supervisor vanuit het overzicht 'Nog te doen' altijd deze verlofaanvragen goedkeuren. De manager krijgt onder 'Start' alle openstaande verzoeken te zien (wanneer hij geen andere rol binnen de organisatie heeft). 
 3. Geselecteerde persoon: alle verlofaanvragen komen bij deze persoon terecht. Deze persoon heeft verder geen toegang tot de profielen van deze medewerkers, wanneer hij of zij geen extra rechten heeft. Via 'Start' komen alle verzoeken binnen, vanuit hier kunnen deze ook goedgekeurd worden. 
Tussenliggende rollen, zoals administratief medewerker, en administratief hr medewerker kunnen dus niet verlofaanvragen goedkeuren. 

Werk je met meerdere bedrijven in Humanwave? Dan kun je per bedrijf de workflow laten verschillen. 
Lees hier hoe je de goedkeuringsflow kunt instellen. 

6. Waarom ontvang ik notificaties over ziekte terwijl de medewerker al beter is?
Medewerkers kunnen zich zelf ziek en beter melden in Humanwave. Om langdurige ziekmeldingen in het oog te houden, staan er in Humanwave standaard herinneringen op de Wet Verbetering Poortwachter. Soms ontvang je echter nog wel eens een notificatie over een oude ziekmelding, terwijl de ziekmelding lijkt afgesloten. De meldingen ontstaan door een nog openstaande ziekmelding. Dit betekent dat er nooit een beter melding aan de ziekmelding is gekoppeld. Er kan een verwachtte einddatum in staan, waardoor de ziekmelding lijkt afgesloten.

Humanwave heeft altijd een beter melding nodig om de ziekmelding volledig af te sluiten. Lees hier hoe je deze medewerkers beter meldt. 

Zit je vraag er niet tussen?
Kijk ook eens in onze uitgebreide verlofsectie voor handleidingen en antwoorden op alle vragen rondom verlof. 

  • Related Articles

  • De meest gestelde vragen in het begin van het nieuwe jaar

   Wij willen je graag helpen om de jaarovergang van 2023 naar 2024 zo soepel mogelijk te laten verlopen bij jouw organisatie. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen rond de jaarovergang over verschillende onderwerpen voor je verzameld en in één ...
  • Aan- of uitzetten van verlof en verzuim componenten

   Wanneer je binnen de organisatie geen gebruikt meer maakt, of juist wel weer gebruik gaat maken van bepaalde verlof en/of verzuim componenten, is het mogelijk om deze in of uit te schakelen. Het uitzetten van componenten betekent dat deze niet ...
  • Bitcare Integratie | De 7 meest gestelde vragen

   Hieronder vind je de 7 meest gestelde vragen rondom de Bitcare integratie met Humanwave. Waarom zie ik niet dezelfde planning in Humanwave als in Bitcare?  Bitcare stuurt puur de uren door naar Humanwave. Dit zijn alle uren die invloed hebben op de ...
  • Hoe wordt de verlof- en atv-opbouw berekend?

   Het verlof van medewerkers wordt in Humanwave per kalenderjaar berekend. Wanneer het contract van een medewerker niet over een volledig kalenderjaar loopt, wordt de verlofopbouw berekend op basis van het aantal werkzame maanden binnen het betreffende ...
  • Informeren werknemer bij goedkeuring verlof

   In sommige gevallen kan het handig zijn dat naast de persoon die verlofaanvragen goedkeurt, er ook nog iemand anders geïnformeerd wordt wanneer er een aanvraag is goedgekeurd. Bijvoorbeeld  Een medewerker dient bijzonder verlof in, en het gaat om ...