Algemene Instellingen | Hoe kan ik de juiste basis instellen in Humanwave?

Algemene Instellingen | Hoe kan ik de juiste basis instellen in Humanwave?

Bedankt voor je vertrouwen in Humanwave! Aan de hand van deze handleiding kom je alles te weten over wat je nodig hebt om je organisatie perfect in Humanwave in te richten. Hoe beter de organisatie ingericht wordt, hoe meer plezier je hiervan zult beleven en hoe meer tijd het je bespaart. 

Hieronder vind je uitleg over de algemene instellingen van Humanwave en hoe je deze kunt instellen naar wens. Er staat kort per tabblad beschreven wat je hier kunt instellen en er zal naar verdiepingshelpfiles worden verwezen. We zullen alle tabbladen die voor jou van belang zijn in de organisatie doorlopen en deze functionaliteiten uitleggen. Wanneer deze instellingen juist staan zal je optimaal profiteren van Humanwave.Je gaat naar de Algemene Instellingen door onder Start naar de Instellingen te klikken. In de instellingen vind je links de verschillende entiteiten en locaties. Bovenin vind je de verschillende kopjes die van toepassing zijn op de algemene instelling, of de bedrijfsinstellingen. De instellingen zijn alleen toegankelijk voor de persoon met de rol Supervisor binnen de organisatie. 

Basis
Wanneer je naar de instellingen gaat kom je allereerst in het basisscherm, hier kun je de basisgegevens van jouw organisatie invoeren. Onderaan vind je de kenmerken van jou organisatie. Je kunt hier blokjes aan- of uitvinken afhankelijk van jouw voorkeur. 
 1. Tijdsregistratie: Klokken jou medewerkers in en uit? Zo ja, dan kun je tijdsregistratie aanzetten. Hiermee is het mogelijk om in en uit te klokken. Lees hier wat je kunt doen met de tijdsregistratie in Humanwave. 
 2. Collega's toevoegen aan relaties: Wil jij dat de medewerkers de zakelijke gegevens van all hun andere collega's kunnen inzien? Deze optie staat standaard aan. Liever dat de medewerker alleen zijn eigen relatie ziet? Zet dan deze optie uit. (Lees hier verder). 
Openings - en Werktijden
Vul hier de standaard openingstijden en werktijden in. Maak het jezelf makkelijk door bij standaard werktijden de meest voorkomende werktijden van jouw medewerkers in te voeren. Zo hoef je bij het aanmaken van een nieuwe medewerker alleen de individuele aanpassingen door te voeren. 

Feestdagen 
Hier vind je de wettelijke feestdagen voor de komende jaren. Hanteren jullie andere dagen? Nieuwe feestdagen kun je toevoegen met behulp van deze helpfile, of bestaande feestdagen bewerken met het potloodje. Via het importsymbool kun je de toekomstige dagen feestdagen in een keer importeren. 

Afdelingen
Werken jullie met afdelingen, dan kun je deze hier aanmaken. De code wordt gebruikt wanneer je met de Module Loonkostenverdeling werkt. De afdelingen vind je in Humanwave terug in de planning en rapportages. 

Functies
Voer jullie functies hier op. Het afwijkend aantal fte uren hoef je enkel in te vullen wanneer er voor deze functie met een ander voltijd aantal werkuren per week wordt gerekend. 

Tip van Humanwave: voer direct alle functies en afdelingen in in de instellingen. Zo kun je deze direct koppelen bij het aanmaken van de medewerkers. In deze helpfile wordt uitgelegd hoe je een functie kunt toevoegen aan de organisatie. 

Verlof en verzuim
Vanuit dit scherm kun je alle instellingen en de gewenste workflows rondom verlof en andere verzoeken instellen. Hoeveel uur bouwt een medewerker met voltijd op? Wie is er verantwoordelijk voor het goedkeuren? En moeten er medewerkers geïnformeerd worden wanneer verlof wordt goedgekeurd. Daarnaast kun je ook componenten op inactief zetten. Dit houdt in dat dit onderdeel niet zichtbaar is en of aangevraagd kan worden in jouw organisatie. Meer weten over wat je hier allemaal kunt wijzigen? Je leest het in de helpfiles hieronder:
 1. Hoe wijzig ik de verlofrechten van de organisatie?
 2. Hoe kan ik instellingen wie in de organisatie wat kan goedkeuren?
 3. Uitzetten van verlof verzuim componenten?
Declaraties
In Humanwave kun je je medewerkers laten declareren. Dit doen ze via de mobiele app of in de webversie. In deze instellingen kun je aangeven wie er verantwoordelijk is voor het goedkeuren van de declaraties. Alles weten over declaraties? Lees hier dan verder. 

Herinneringen
Vanuit de herinneringen kun je alle meldingen die je wilt ontvangen over data rondom jouw werknemer naar wens instellen. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel maanden van te voren je herinnert wilt worden dat een contract verloopt, of rondom de verjaardag van een medewerker. Wanneer je deze juist instelt, weet je zeker dat je nooit meer iets vergeet. 
 1. Nooit meer iets vergeten met herinneringen
In en uit dienst
Zijn er standaard controles bij een nieuwe medewerker die in dienst treed of juist wanneer een medewerker vertrekt? Hier kun je een takenlijst aanmaken die je kan aflopen bij het onboarden of offboarden van een medewerker. Inspiratie nodig? Wij hebben alvast een lijstje met taken opgesteld.
 1. Hoe kan ik de in dienst takenlijst verrijken?
 2. Hoe kan ik de uit dienst takenlijst verrijken?
Dagboeken / Grootboekrekeningen / Koppelgrootboekrekeningen / Salaris / Kostenoverzicht
Wanneer je enkel gebruik maakt van Humanwave HR hoef je je om deze stukken niet druk te maken. Hier vindt de inrichting van de salarisadministratie plaats. Welke grootboeken zijn er, en welk grootboek is aan wel component gekoppeld. Start je met Humanwave Full Service? Dan regelen wij de inrichting op basis van jouw loonjournaalposten. 

Digitale handtekening
Werken jullie al met minder papier? Via Humanwave kun je documenten digitaal laten ondertekenen. Voeg het contract toe, en verstuur deze naar de medewerker. De medewerker ondertekend deze vervolgens en met het bevestigen staat het ondertekende contract direct in Humanwave. Scheelt je weer een contract uitprinten. Meer weten over het digitaal ondertekenen? Lees dan hier verder.

Meer weten over hoe je de instellingen van Humanwave optimaal kunt inzetten? Je vindt hier alle helpfiles rondom de instellingen.
  • Related Articles

  • Hoe kan ik reiskosten salderen?

   Het kan zo zijn dat jouw organisatie het woon-werkverkeer van medewerkers vergoedt tot X aantal kilometers per enkele reis, en voor andere zakelijke kilometers een hoger bedrag vergoed dan de fiscaal vrijgestelde €0,21 per kilometer. Hierdoor worden ...
  • Getting Started met Humanwave

   Direct aan de slag met Humanwave? Met deze 6 stappen ben je binnen no time opgestart en helemaal klaar voor gebruik. 1. De eerste keer inloggen; Zodra jouw nieuwe omgeving klaar staat, ontvang je een uitnodiging voor toegang vanuit Humanwave. Klik op ...
  • Hoe kan ik overwerk instellen?

   Elke organisatie gaat anders om met overwerk. Krijgen jouw medewerkers verlofuren terug voor ingediend overwerk, krijgen ze deze uren uitbetaald, of is het afhankelijk van de situatie? In Humanwave kun je dit op verschillende manieren instellen. ...
  • Hoe kan ik extra verlof toekennen aan medewerkers op basis van leeftijd?

   Afhankelijk van het CAO of arbeidsvoorwaarden kan er bepaald zijn dat medewerkers vanaf een bepaalde leeftijd extra verlof opbouwen. Je kunt deze opbouw op basis van leeftijd instellingen in de verlofinstellingen van je organisatie. Dit gaat als ...
  • Hoe kan ik extra verlof toekennen aan medewerkers op basis van dienstjaren?

   Het verlof van medewerkers wordt in Humanwave berekend volgens de opbouw die is ingesteld in de organisatie of volgens individuele afspraken. Wanneer je bij een medewerker kiest voor verlofopbouw 'Volgens de organisatie', worden de gegevens gebruikt ...